Index Vakbarát Hírportál

Évtizedek óta ismert szokása buktathatta le Putyin állítólagos dublőrét

2023. augusztus 24., csütörtök 06:16

Egy évtizedek óta ismert szokására, pontosabban ennek elfelejtésére lett figyelmes a Generall SVR Telegram-csatorna. Az egyik bejegyzésből kiderül, hogy a videón Putyint zavarba hozta a saját karórája. A csatorna szerint „az igazi Putyin” soha nem felejtené el, melyik kezén viseli az órát.

Újabb feltételezések láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy Vlagyimir Putyin testdublőrt használhat. A Generall SZVR Telegram-csatorna – amelyet a hírek szerint az Orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat volt altábornagya szerkeszt – bizonyítékként egy videót osztott meg, amelyen az orosz elnöknek „a rossz kezén van az órája”. 

Putyint a Stratégiai Fejlesztési és Nemzeti Projektek Tanácsának ülésén látták,

amint a bal karján nézegeti óráját, majd meglepődik, hogy ott nem találja, ezért zavartan, gyorsan leengedi karját.

A dolog furcsasága a csatorna szerint az, hogy az orosz elnök mindig a jobb kezén hordja óráját, így a látszólag ártalmatlannak tűnő pillanat árulkodónak bizonyulhat. A szóban forgó videó alább megtekinthető: 

A fenti videón már nem látszik, de a megbeszélés végén az SZVR szerint Putyin állítólagos testdublőre levette a jobb kezéről az órát és megpróbálta áttenni azt a balra, de azonnal szóltak neki, hogy tegye fel a fülhallgatóját, ezért a bal kezében szorítva tartotta tovább.

Az igazi Putyin soha nem nézné meg az időt azon a kezén, amin nem visel órát, és nem lepődne meg azon, hogy a bal kezén nincs óra, mivel mindig a jobb kezén viseli, és természetesen meg sem próbálná levenni az órát a jobb kezéről, hogy a bal kezére tegye

– teszi hozzá a Generall SZVR

Súlyos betegség és dublőrök?

A csatorna már régóta azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin halálos beteg és ezért van szüksége arra, hogy testdublőröket használjon nyilvános szerepléseihez. Tavaly májusban merültek fel először híresztelések Putyin betegségével kapcsolatban, amikor az orosz elnök elég rossz bőrben volt a belorusz elnökkel folytatott találkozókor. Ezt követte egy orosz oknyomozó újságíró csoport jelentése, amely szerint Vlagyimir Putyint négy év alatt több tucatszor kereste fel egy ráksebész.

Előző év májusában az egyik oroszellenes Telegram-csatorna azt állította: dublőröket helyeztek készenlétbe, hogy szükség esetén helyettesítsék Vlagyimir Putyint, miközben az elnök műtéten esik át. Februárban titkosított dokumentumok láttak napvilágot, amelyek bizonyítanák Putyin megbetegedését.

A Kreml szerint ugyanakkor semmi valóságalapjuk nincs azoknak a híreszteléseknek, miszerint Vlagyimir Putyin beteg lenne. Dmitrij Peszkov szóvivő határozottan állította, hogy az orosz elnök egészségi állapota rendben van.

Egyelőre nem lehet ellenőrizni az információk valóságalapját, így nem lehet tényként kezelni a közléseket.

Rovatok