Index Vakbarát Hírportál

Húszéves csúcson a menedékkérelmek száma Nagy-Britanniában

2023. augusztus 24., csütörtök 13:34

Nagy-Britanniában húsz éve nem adtak be annyi menedékkérelmet, mint most. A júniust megelőző 12 hónapban 19 százalékkal nőtt a menedékkérők aránya – jelentette be a brit belügyminisztérium csütörtökön.

Az MTI információi szerint egy év alatt 78 768 menedékkérelmet nyújtottak be Nagy-Britanniában. A brit kormány bejelentése szerint a júniust megelőző egy évben 23 702 benyújtott menedékkérelemmel kapcsolatban született döntés, amely 61 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. 

A döntések 71 százalékával menekültstátuszt, menekültoltalmat vagy másfajta tartózkodási engedélyt adtak a kérelmezőknek.

Rishi Sunak miniszterelnök választási prioritássá tette az illegális migrációval szembeni határozott fellépést a jövő év végére tervezett általános választások előtt, jelezve, hogy a Konzervatív Párt keményebb álláspontot képvisel a kérdésben, mint az ellenzéki Munkáspárt, amely azonban jelentősen vezet a közvélemény-kutatási adatok szerint.

A toryk azzal igyekeznek eltántorítani az országba igyekvő embereket, hogy az illegális migránsokat elhagyott katonai létesítményekbe és tengeri hajókra szállítják, illetve a menekülteket Ruandába küldik kérelmük elbírálásának idejére, bár az utóbbi tervet egyelőre fel kellett függeszteni egy bírósági eljárás miatt.

Rovatok