Index Vakbarát Hírportál

David Pressman Novák Katalin kijevi látogatásáról: Méltó lépés, reméljük, a magyar kormány is követi

2023. augusztus 24., csütörtök 18:32

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is nyilatkozott Novák Katalin köztársasági elnök Ukrajnában tett látogatásáról.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Novák Katalin köztársasági elnök kedden érkezett meg Ukrajnába. Először Kárpátalján tett látogatást, majd onnan ment tovább Kijevbe.

A látogatás eseménydús volt, ugyanis szerda délután légiriadókat adtak ki Ukrajna területein. A köztársasági elnök egyik közvetlen munkatársa szerint nagy volt a riadalom, de senki sem sérült meg. Azt is hozzátette az Indexnek, hogy a magyar államfő egy órát tartózkodott a kijevi kormányzati negyedben lévő óvóhelyen.

Közvetlenül a riadó után találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A köztársasági elnök egy Instagram-sztoriban is beszámolt a történtekről, ahol a felvételen látszik, amint levonulnak az óvóhelyre, ráadásul mezítláb, ugyanis a magassarkú cipőjét le kellett vennie.

A köztársaság elnök szerda délután a Krími Platform nevű eseményen is nyilatkozott, ahol elmondta, Ukrajna joggal beszél arról, hogy vissza kell foglalni a Krímet. 

Egyértelműen ki kell állnunk Ukrajna mellett, és el kell ítélnünk Oroszország jogtalan agresszióját 

– fogalmazott.

Most David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is nyilatkozott Novák Katalin köztársasági elnök Ukrajnában tett látogatásáról.

Azt írta, „ez egy méltó lépés”, és reméli, hogy ezt a magyar kormány is követi majd.

Rovatok