Index Vakbarát Hírportál

Szeptember közepén érkezhet az új Covid–19 elleni védőoltás

2023. augusztus 25., péntek 13:04

Szeptember közepén érkezik a Covid–19 elleni vakcina azon változata, aminek célja, hogy megtanítsa a szervezetet a jelenleg keringő változatok elleni védekezésre. Szakértők úgy vélekednek, a készítmény szeptember közepétől lesz elérhető a gyógyszertárakban és a klinikákon.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal várhatóan néhány héten belül bólint rá a frissített vakcinákra – tudta meg a CNN.

Ezt követően az Immunizálási Gyakorlatokkal Foglalkozó Tanácsadó Bizottság (ACIP), egy független szakértőkből álló csoport, amely az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központoknak ad tanácsot az oltási döntésekkel kapcsolatban, mérlegelni fogja az új oltások biztonságosságát és hatékonyságát, és ajánlásokat fogalmaz meg az alkalmazásukra vonatkozóan.

Miután a CDC igazgatója aláírja ezeket az ajánlásokat, az oltóanyagokat be lehet adni.

A tisztviselők szerint az ACIP az FDA döntése után összeül, hogy felgyorsítsa a szabályozási lépéseket, és a vakcinák minél hamarabb piacra kerüljenek.

A tanácsadó csoport a tervek szerint szeptember 12-én ül össze,

hogy megvitassa a Covid–19-vakcinákat, ami azt jelenti, hogy a vakcinák hamarosan elérhetővé válhatnak.

A korábban beadott oltások megfelelő mennyiségű antitestet juttattak az emberek szervezetébe, így sokáig védettséget élvezhettünk. Ezek az antitestek azonban már halványulni látszanak, így lassacskán itt lesz az ideje egy „tuningnak”. 

Idén várhatóan három vakcina lesz elérhető.

A jogosultaknak csak körülbelül 17%-a kapta meg a kétértékű oltást tavaly ősszel, amikor legutóbb frissítették az oltásokat.

Idén viszont már kettő mRNS-vakcina lesz elérhető a Pfizertől és a Modernától, a harmadik pedig a Novavax fehérje-alegységű vakcina. A Novavax vakcina egy régebbi típusú technológiát használ, amely

a Covid–19-et okozó vírus tüskefehérjéjét tartalmazza, valamint egy olyan összetevőt, amely felpörgeti az immunrendszert, hogy ellene antitesteket termeljen.

Mindkét vakcinatechnológia jól ismert és biztonságos, és a valóságban és a klinikai vizsgálatokban is bebizonyosodott, hogy csökkentik a Covid–19 okozta kórházi kezelés és halálozás kockázatát – mondták a tisztviselők.

Az FDA a Pfizer- és a Moderna-vakcinák teljes körű engedélyezését tervezi a 12 éves és idősebb személyek számára. A 11 éves és fiatalabb gyermekek számára készült oltóanyagok, valamint a Novavax vakcina sürgősségi felhasználási engedély alapján lesznek elérhetőek.

A vakcinákat úgy frissítették, hogy megtanítsák a szervezetet az XBB.1.5 koronavírus-alváltozat elleni küzdelemre,

továbbá várhatóan a közeli rokon törzsek ellen is megőrzik hatékonyságukat. Mindhárom vakcinagyártó szerint a klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy vakcináik hatékonyak az EG.5 törzs, az Egyesült Államokban jelenleg uralkodó törzs ellen.

Ezeken kívül még mindig jelentős számú Covid–19-teszt van az amerikai Stratégiai Nemzeti Készletben. A kormány ezeket az ingyenes teszteket idősek otthonába, egészségügyi központokba, iskolákba, könyvtárakba és számos más, a lakosságot kiszolgáló helyre küldte. Lehetőség van arra is, hogy visszahozzák a covidtest.gov-ot, azt a weboldalt, ahol az emberek ingyenes teszteket rendelhettek a vírus csúcsidőszakában.

Rovatok