Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, ki lesz Orbán Viktor távozó ellenfelének utódja az unióban

2023. augusztus 25., péntek 18:18

Miután Frans Timmermans uniós biztos távozik Brüsszelből, Hollandia új politikust jelöl ki a posztjára. Sajtóértesülések szerint a leköszönő holland külügyminiszter veheti át Timmermans helyét.

Mint írtuk, Frans Timmermans ügyvezető alelnök, az európai zöldmegállapodásért felelős uniós biztos benyújtotta lemondását az európai bizottsági tagságáról, miután úgy döntött, hogy jelöltként indul a soron következő hollandiai választáson. Frans Timmermans Magyarország és Orbán Viktor egyik legélesebb kritikusa volt Brüsszelben.

Az NLTimes holland portál információi szerint már meg is van az ügyvezető alelnök utódja. Mint írták,

a holland kormány Wopke Hoekstra leköszönő külügyminisztert jelöli az ország új európai uniós biztosának.

Sajtóértesülések szerint a kabinet már pénteken dönthet az ügyben, és a tervek szerint Hoekstra személyében a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) párt politikusa fogja átvenni Timmermanstól a klímaügyi tárcát. A politikus mandátuma a 2024 júniusában tervezett európai parlamenti választást követően az új uniós bizottság megalakulásáig tart majd.

Hoekstra 2022 januárja óta dolgozik külügyminiszterként és miniszterelnök-helyettesként. Ezt megelőzően 2017 és 2022 között Mark Rutte harmadik kabinetjének pénzügyminisztere volt. 

Az NL Times emlékeztetett arra, hogy Timmermans ügyvezető alelnöki pozícióját, valamint az európai zöldmegállapodás ügyét ideiglenesen Maros Sefcovic szlovák politikus vette át, egészen addig, amíg Hollandia nem delegált más személyt a távozó Timmermans helyett. 

Rovatok