Index Vakbarát Hírportál

Egy fiatal japán orvos öngyilkos lett, miután 200 órát túlórázott

2023. augusztus 25., péntek 15:45

Egy 26 éves japán orvos tavaly öngyilkos lett, miután egyetlen hónap alatt több mint 200 órát túlórázott. A családja most változásra szólította fel az országot, amelyet régóta sújt a túlmunka kultúrája.

Takasima Singo rezidens orvosként dolgozott egy Kobe városbeli kórházban, amikor tavaly májusban öngyilkos lett – írja a CNN. A család ügyvédei szerint Takasima a halála előtti hónapban több mint 207 órát túlórázott, és három hónapig nem vett ki egyetlen szabadnapot sem.

A Konan Medical Center kórház sajtótájékoztatóján tagadta ezeket a vádakat. A kormány munkaügyi felügyeleti szerve szerint azonban a férfi halála összefüggésben volt a hosszú munkaidővel, és rávilágítottak az egészségügyi dolgozókra nehezedő hatalmas nyomásra is.

Japán régóta küzd a tartós túlhajszoltság kultúrájával.

Az ebből fakadó stressz és a mentális egészségi ártalmak még a „karoshi”, azaz a munka okozta halál jelenségét is előidézték,

ami a túlzott munkaidő okozta halálesetek és sérülések megelőzésére szolgáló jogszabályok megalkotásához vezetett.

Takasima öngyilkossága előtt az édesanyja, Takashima Junko elmondása szerint a fia azt mondogatta, hogy túl nehéz a munka, és hogy senki sem segít neki.

A CNN hétfői megkeresésére a kórház szóvivője az alábbiakat nyilatkozta:

Ezt az esetet nem ismerjük el túlórának, és a jövőben nem kommentáljuk ezt a kérdést.

Az évek során számos hasonló eset került az országos és globális címlapokra, 2017-ben például japán tisztviselők megállapították, hogy egy 2013-ban elhunyt 31 éves politikai riporternél a hosszú munkaidő miatt alakult ki szívelégtelenség. A halála előtti hónapban 159 órát túlórázott.

A probléma továbbra is különösen nagy a japán egészségügyben. Egy 2016-os tanulmány szerint a teljes munkaidőben dolgozó orvosok több mint negyede heti 60 órát, 5 százaléka 90 órát, 2,3 százaléka pedig 100 órát dolgozik.

Ha bajban van, vagy másért aggódik

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 vagy 80-20-55-20-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36-80-20-55-20

A Kapcsolj egyből projekt honlapja: https://www.kapcsoljegybol.hu

A Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok (LESZ) segélyvonala: 116-123

Az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ) a 137-000-s zöldszámon érhető el, hétköznapokon 17–21 óra között. Az IMSZ-ről bővebb információt itt talál: http://www.ifjusagi-lelkisegely.hu

Rovatok