Index Vakbarát Hírportál

Jet skivel menekült Dél-Koreába egy kínai ellenzéki aktivista

2023. augusztus 25., péntek 09:40

A férfit, aki egy ismert kínai jogvédő aktivista, az incshoni parti őrség vette őrizetbe.

A 30 éves férfit Kína keleti, Santung tartományából érkezett, ami azt jelenti, majdnem 400 kilométeres utat tett meg a Sárga-tengeren. Csak sisakkal, távcsővel, iránytűvel és öt, 25 literes benzineskannával volt felszerelkezve. 1800 köbcentis járművével tette meg a veszélyes utat, hogy aztán egy sáros partszakaszon elakadva végül segélyhívón kérjen segítséget.

Bár a dél-koreai hatóságok nem fedték fel a férfi személyazonosságát, a Dialogue China, egy kínai aktivistacsoport, amely szorosan együttműködik a másként gondolkodókkal, azt állította, hogy a férfi Kwon Pyong, az ismert kínai aktivista.

Kwon az Egyesült Államokban járt az Iowa Állami Egyetemre, és Kínába visszatérve nyíltan bírálta a pekingi kormány tekintélyelvű uralmát és a szigorú cenzúrát. A Freedom House emberi jogi szervezet szerint gyakran nyíltan beszélt a közösségi médiában a kormány iránti megvetéséről, és állítólag részt vett a 2014-es hongkongi tüntetéseken is.

2016-ban vált ismertté, amikor a Twitteren egy olyan fotót tett közzé magáról, amelyen egy olyan pólót viselt, amelyre a kínai államfő, Hszi Csin-ping becenevei voltak nyomtatva, például Xitler. Egy hónappal később letartóztatták, és „államellenes felforgatásra buzdító felbujtással” vádolták meg.

Miután 2019-ben kiszabadult a börtönből, Kwon felvette a kapcsolatot a Dialogue China egyik dél-koreai székhelyű tagjával, és elmondta neki, hogy politikai menedéket akar kérni valahol. Úgy tűnik, a jet ski úttal ennek pontot tett a végére.

Rovatok