Index Vakbarát Hírportál

Razziát indított a kínai kormány az egészségügyi korrupció ellen

2023. augusztus 25., péntek 14:55

Kína átfogó korrupcióellenes kampányt indított a kórházak, a gyógyszeripar és a biztosítási alapok ellen, miközben egyre nagyobb gazdasági kihívásokkal és a lakosság régóta tartó frusztrációjával küzd a hatalmas egészségügyi ágazat magas költségei miatt.

Idén több mint 180 kórházi vezető, köztük a kommunista párt titkárai és kórházvezetői ellen indult vizsgálat korrupció miatt, ami a tavalyi esetek több mint kétszeresének felel meg. Az eddig vizsgált személyek közül 10-en már megadták magukat – írja a CNN.

Egyes területeken forródrótokat hoztak létre, hogy bekérhessék a korrupciós tevékenységeket, mint például, ha telefonon keresztül egyeztetik a hálapénzt az orvosok a betegekkel.

Az a sebesség, amellyel a helyi önkormányzatok a vizsgálatokat lefolytatták és a kiszabott büntetések súlyossága lenyűgöző

– fogalmazott Ren Jianming, a Kínai Beihang Egyetem Integritáskutató és Oktatási Központjának vezetője.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a kampány Kína eddigi legmesszebb menő erőfeszítése arra, hogy foglalkozzon azzal a kérdéssel, amely egy olyan mélyen gyökerező probléma, amiben a költségek közvetlen hatással vannak a kínai családok jólétére és háztartási költségvetésére.

Peking nem közölte, miért döntött úgy, hogy most fokozza erőfeszítéseit, és szakértők megkérdőjelezték, hogy a korrupció elleni kemény fellépéssel a problémát tápláló rendszerszintű problémákat lehet-e kezelni. A kampány középpontjában a gyógyszergyártó cégek képviselői és a kórházi adminisztrátorok, illetve a beszerzési tisztviselők közötti kifizetések és egyéb juttatások állnak. Ez a vesztegetés egy olyan formája, amely

a túl magas kezelési árakat a fogyasztókra háríthatja, többek között az egészségügyi alapok kezelése miatt.

A szakértők szerint, ha a felduzzadt iparágban a korrupció visszaszorításával megtalálják a költségcsökkentés módját, az segíthet felszabadítani az emberek szabad jövedelmét, és ösztönözheti a gyengélkedő gazdaság más területein történő kiadásokat.

Szakértők azonban arra is figyelmeztettek, hogy a kampány negatívan befolyásolhatja az orvosokat és az egészségügy fejlődését.

Az NHC nemrégiben kiadott nyilatkozatában megpróbálja kezelni ezt az aggodalmat, hangsúlyozva,

az egészségügyi dolgozók szent felelősséget vállalnak az életmentés, a sérülések ellátása és az emberek egészségének megőrzése terén.

„Kemény munkájukat teljes mértékben el kell ismerni” – áll a közleményben.

Rovatok