Index Vakbarát Hírportál

Lars von Trier: Az orosz életek is számítanak

2023. augusztus 25., péntek 07:36 | aznap frissítve

A világhírű dán filmrendező közösségi oldalán bírálta, hogy Dánia F–16-os vadászgépeket ad át Ukrajnának. Trier Volodomir Zelenszkijnek, Vlagyimir Putyinnak, és a dán miniszterelnöknek, Mette Frederiksennek címezte bejegyzését azzal a felütéssel, hogy a dán miniszterelnök fülig szerelmesen, mosolyogva pózolt korunk legijesztőbb gyilkológépének pilótafülkéjében.

A The Guardian szerint von Trier letiltotta a hozzászólásokat posztjánál, de az orosz és ukrán média figyelmét is felkeltette a bejegyzéssel. Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője megosztotta a rendező posztját, és azt írta a Twitteren:

A háború nem egy film, ahol a színészek életet és halált játszanak. Minden élő orosz terrorista mögött egy halott ukrán áll. A hóhér és az áldozat közötti választás akkor válik tragédiává, amikor a művész a hóhér oldalát választja.

Danilov szerint Ukrajna nem absztrakcióban él, hanem a kegyetlen valóságban, amelyben az oroszok gyilkosok. Azt tanácsolja Triernek, képzelje el, hogy mindennap orosz rakétacsapás éri városát, hogy az apját vagy az anyját megölték, az unokáját Oroszországba vitték, vagy azt, amint egy orosz fosztogató megerőszakolta a feleségét, mielőtt felgyújtotta a házát. 

A Melankólia és a Nimfomániás rendezője azt írta, hogy szíve minden dobbanásával Ukrajnát támogatja, de ki kellett mondania, hogy minden élet számít ezen a világon. 

A zseni barátnőt keres

Ahogyan arról beszámoltunk, Lars von Trier barátnőt keres, aki egyben a múzsája is lehetne. A 67 éves rendező az Instagramon közzétett videóban elmondta, hogy milyen betegségekkel küzd.

Parkinson-kóros és kényszerbeteg vagyok, az alkoholizmusomat kontroll alatt tartom

– mondta a videóban, arra is felhívva a figyelmet, milyen remek filmeket rendezett.

Rovatok