Index Vakbarát Hírportál

Új szintre léphet a háború: több százezer ember behívását rendelheti el Putyin

2023. augusztus 25., péntek 19:23

Oroszország nem állította le a mozgósítást, és jelenleg is vizsgálja annak lehetőségét, hogy további 450 ezer embert hívjon be a hadseregbe – közölte egy interjúban Kirillo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje. A nyilatkozata előtt már terjedni kezdtek híresztelések arról, hogy szeptember végén egy újabb mozgósítási hullám indulhat Oroszországban.

Kirillo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium alá tartozó katonai hírszerzési főigazgatóság vezetője egy interjúban elmondta, hogy

Oroszország nem állította le a mozgósítást, és jelenleg is vizsgálja annak lehetőségét, hogy további 450 ezer embert hívjon be.

Az Ukrajinszka Pravda szerint Budanov hangsúlyozta, hogy az orosz mozgósítás nem állt meg; tavaly ősszel körülbelül 350 ezer oroszt hívtak be, és a rejtett mozgósítás azóta is folyamatosan zajlik.

Jelenleg havonta 20-22 ezer embert hívnak be, ami felveti a kérdést, hogy miért van szükség ilyen nagyszámú sorozásra, ha az állítólagos veszteségek elhanyagolhatók. Nos, majd meglátják, hogy az igazság valahol középen van

– fejtegette az interjúban Budanov.

Az orosz kormányzat részéről egyelőre nem erősítették meg, hogy valóban mozgósításra készülnének, de az erről szóló pletykák már egy hete szárnyra kaptak a Telegram üzenetküldő oldalon és a korábbi Twitteren (amelynek most már X a neve). Elon Musk közösségi oldalán már azt is pedzegették a felhasználók:

vajon egy ekkora haderő képes lenne-e bevenni minden ukrán területet a Dnyepertől keletre, továbbá Odesszát és Mikolajivet?

Egy háborús fejleményeket követő, ukrán születésű blogger, Igor Sushko a közösségi oldalán – meg nem nevezett források alapján – közölte, hogy az oroszországi mozgósítás következő hullámának várható időpontja szeptember 25–30. közé esik. 

Továbbá megerősítette a pletykákat, amelyek szerint 450-500 ezer katonát fognak behívni, bár forrást itt sem nevezett meg, ezért ezt az információt továbbra is érdemes óvatosan kezelni (bár az jelzésértékű lehet, hogy egy héttel később az ukrán hírszerzés is bemondta ugyanezt a számot).

Az ukrajnai háború fejleményeit pénteken ispercről percreközvetítjük.

Rovatok