Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a British Múzeum igazgatója, miután egy dolgozó kétezer műkincset lopott el az intézményből

2023. augusztus 26., szombat 11:26

Több ezer műkincsnek veszett nyoma a British Múzeumból, miután egy ott dolgozó ellopta azokat. A dolgozót elbocsátották, az intézmény igazgatója pedig benyújtotta felmondását. Mint mondta, nem kezelték megfelelően a helyzetet.

Mint arról korábban írtunk, a British Múzeum elbocsátotta egy dolgozóját, miután az illető több műtárgyat is ellopott az intézményből. Az eltűnt és megrongálódott műkincsek nagy része időszámításunk előtt 1500-ból származik. A legtöbb tárgyat kutatási célból egy raktárban őrizték, a közelmúltban nem voltak kiállítva.

A BBC pénteken közölte, 

a lopási botrány miatt lemondott posztjáról a múzeum igazgatója, Hartwig Fischer.

Döntését azzal indokolta, hogy a múzeum nem reagált megfelelően a helyzetre, ugyanis a lopás gyanúja már 2021-ben felvetődött. Mint mondta, egy műkereskedő akkor azzal kereste fel, hogy értékes műkincseket árulnak az interneten, amelyek a múzeum tulajdonában állhatnak. Fischer azonban nem vette komolyan a férfit, és közölte vele, hogy minden tárgyuk megvan.

A múzeum elnöke, George Osborne közölte, 

körülbelül kétezer tárgyat loptak el az épületből.

Hozzátette, a múzeum megkezdte az eltűnt kincsek felkutatását és visszaszerzését. Osborne a BBC Radio 4 Today című műsorában elmondta, hogy nem fektettek kellő hangsúlyt a tárgyak őrzésébe.

Hosszú időn keresztül loptak a múzeumból, és őszintén szólva többet lehetett volna tenni ennek megelőzéséért

– közölte az elnök. Osborne a lopás körülményeiről elmondta, hogy bizonyos műtárgyak nincsenek megfelelően regisztrálva, így ha valaki tudja, hogy melyek ezek, akkor könnyen ellophatja azokat.

Elmondása szerint a műkincsek visszaszerzésében egyes régiségkereskedők aktívan együttműködnek velük, valamint a múzeum szorosan együttműködik a rendőrséggel. Kiemelte, a jövőben javítanak a múzeum biztonsági rendszerén.

„Ez a helyzet minden bizonnyal ártott a British Múzeum hírnevének, ez nyilvánvaló, ezért bocsánatot kérek” – mondta Osborne.

A Fővárosi Rendőrség nyomozói kihallgattak egy férfit az eltűnt tárgyak miatt, de nem tartóztatták le.

Rovatok