Index Vakbarát Hírportál

Dzsihadista lázadók robbantottak fel egy katonai bázist Szíriában

2023. augusztus 26., szombat 21:35

Szíria északnyugati részén 11 katonát öltek meg, és csaknem 20-at sebesítettek meg dzsihadista lázadók, akik megtámadták a hadsereg egyik állását szombaton – közölte a Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH), amelyet szíriai ellenzéki aktivisták működtetnek.

A lázadók a támadást azt követően hajtották végre, hogy hétfőn orosz és szír harci repülőgépek több légicsapást mértek a felkelők utolsó nagy erődítményére az északnyugati Idlíb tartományban és Aleppó egyes részeire, többeket megölve.

A brit székhelyű OSDH úgy tudja, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges Anszár at-Tauhíd csoport hajtotta végre a szombati támadást úgy, hogy tagjai először felrobbantottak egy nagy erejű pokolgépet, majd megrohamozták a kormánycsapatok állását.

A 12 éve tartó szíriai konfliktus, amely kormányellenes tiltakozásokkal kezdődött, majd polgárháborúvá fajult, hivatalos nemzetközi adatok szerint félmillió ember halálát okozta, és elmenekült az ország háború előtti 23 milliós lakosságának közel a fele.

Jelenleg több mint 5 millió szíriai menekültként él, többségük a szomszédos országokban. A szíriai kormányzat – Oroszország és Irán támogatásával – visszaszerezte a polgárháború elején elveszített területeinek nagy részét.

Rovatok