Index Vakbarát Hírportál

Ritka dologra különített el 200 millió eurót Franciaország

2023. augusztus 26., szombat 21:14

Komoly gondokkal küzdenek Franciaország legnagyobb bortermelő vidékei, miután a megváltozott fogyasztói szokások, a járvány és a háború hatásai válságot idéztek elő az ágazatban. A kormány több tíz milliárd forintot költ a borászok talpra állítására.

A francia kormány 200 millió eurót (több mint 76 milliárd forintot) különít el a felesleges borok megsemmisítésére, ezzel támogatva a termelőket, akik túltermeléssel küzdenek.

A BBC beszámolója szerint a jelenség oka, hogy 

az utóbbi időben jelentősen csökkent a bor iránti kereslet, miután a fogyasztók inkább a kézműves söröket részesítik előnyben.

A fogyasztói szokások változásán túl a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború hatásai is megnehezítik a borászok helyzetét. A kormány a 200 millió euró nagy részét a felesleges készletek felvásárlására fordítja, a borból kinyert alkoholt pedig többek között kézfertőtlenítők, tisztítószerek és parfümök gyártásába fekteti be.

A tervek szerint a bortermelők további támogatást is kapnak, hogy a szőlőtermelés mellett más élelmiszer termesztésébe kezdhessenek, mint például olajfaültetvények telepítésébe. 

Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter közölte, a francia kormány célja, hogy az ágazatba áramló pénzzel a bortermelők ismét bevételi forrásokhoz jussanak. Ugyanakkor hozzátette, a támogatáson túl a borászoknak újítaniuk kell, alkalmazkodva a fogyasztói szokások változásaihoz.

Az Európai Bizottság adatai szerint a borfogyasztás az utóbbi időben világszerte visszaesett. Olaszországban 7 százalékkal, Spanyolországban 10 százalékkal, Franciaországban 15 százalékkal, Németországban 22 százalékkal, Portugáliában 34 százalékkal csökkent. 

A bizottság kiemeli, habár a kereslet csökkent, azonban a legnagyobb bortermelő vidékek termelése 4 százalékkal nőtt.

Rovatok