Index Vakbarát Hírportál

Kijárási tilalmat és internetkorlátozást rendeltek el a választásokat tartó afrikai országban

2023. augusztus 26., szombat 21:29

Gabonban kijárási tilalmat vezettek be, és blokkolták az internet-hozzáférést közvetlenül az után, hogy bezártak a szavazóhelyiségek az elnök- és parlamenti választások után, és megkezdték a szavazatszámlálást – jelentette be a kormányszóvivő a nemzeti televízióban.

Pénteken lezárták Gabon külső határait, amit a belügyminiszter azzal indokolt, hogy „vannak olyan erők az országban, amelyek alááshatják a stabilitást és a békét”.

Gabonban, ahol elnök- és parlamenti választásokat tartanak szombaton, sok helyütt a kijelölt időpontnál jóval később nyíltak meg a szavazóhelyiségek. A hatóságok nem indokolták a késés okát, és azt egyelőre senki sem tudja megmondani, hogy mikor teszik közzé az eredményeket.

Az MTI híradása szerint szombaton körülbelül 847 ezren szavazhattak Gabon fővárosában, Libreville-ben, de sokan arra panaszkodtak, hogy későn nyitottak a szavazóhelyiségek. A szavazás a tervek szerint délelőtt kezdődött volna, de sok választási helyszín 14 óráig meg sem nyílt.

Az elnökválasztáson 14 jelölt vett részt. A hivatalban lévő elnök, Ali Bongo Ondimba harmadik hétéves mandátumát tervezi megszerezni, folytatva ezzel egy 55 éves politikai dinasztia történetét. Bongo 2009-ben került hatalomra, apja, Omar Bongo halála után, aki 41 évig irányította az országot.

A most 64 éves Bongo 2016-ban heves tiltakozások közepette kis különbséggel nyerte meg az előző választást. Fő politikai riválisa Albert Ondo Ossa közgazdászprofesszor, akit az ország hat vezető ellenzéki pártja támogat az Alternatíva 2023 választási koalícióban. Ossa azt ígérte, hogy megválasztása esetén feloszlatja a Nemzetgyűlést, átrajzolja a választási térképet, és új parlamenti választást ír ki.

Az elnökválasztás egyfordulós, az győz, aki a legtöbb szavazatot kapja.

Rovatok