Index Vakbarát Hírportál

Többezres tömeg gyűlt össze Washingtonban az ikonikus beszéd helyszínén

2023. augusztus 26., szombat 18:01

Ezrek gyűltek össze szombaton az Egyesült Államok fővárosában, hogy megemlékezzenek a washingtoni tüntetés 60. évfordulójáról, amely az 1960-as évek amerikai polgárjogi mozgalmának egyik kulcsfontosságú eseménye volt, és amelyen Martin Luther King Jr. lelkész, az amerikai feketék polgárjogi mozgalmának vezetője elmondta a „Van egy álmom” címmel ismertté vált beszédét.

Az 1963. augusztus 28-i washingtoni tüntetésen mintegy 250 ezren gyűltek össze a Lincoln-emlékmű előtt, hogy a bőrszín, a vallás, a nem vagy a származás alapján történő megkülönböztetés megszüntetését követeljék. Sokan ezen erődemonstráció eredményének tulajdonítják az 1964-es polgárjogi törvény elfogadását.

Az Országos Szövetség a Színes Bőrűek Felemelkedéséért és más polgárjogi csoportok által szervezett idei felvonulást szintén a Lincoln-emlékműhöz szervezték meg – írja a Reuters. Kimberle Crenshaw, az Afroamerikai Politikai Fórum ügyvezető igazgatója szerint az évfordulóra az ország számára nyugtalanító pillanatban került sor.

Éppen azt a történelmet, amelyre a menet emlékezik, nemcsak megkérdőjelezik, hanem el is torzítják

– mondta Crenshaw, utalva arra, hogy több államban betiltották az úgynevezett kritikai fajelméleten alapuló könyveket és tanórákat, amelyek szerint a rasszizmus kulcsfontosságú része volt az amerikai történelem alakulásának.

Ezt és más lépéseket, mint például az afroamerikai tanulmányok című tantárgy eltávolítását a floridai és arkansasi állami iskolákból, „összehangolt erőfeszítésnek nevezte, hogy megszüntessék a történelem ezen részéről folytatott párbeszédet”.

A szombati felvonuláson olyan polgárjogi vezetők is felszólalnak, mint Al Sharpton tiszteletes, Martin Luther King III, King fia, valamint Yolanda Renee King, King unokája és Hakeem Jeffries, a képviselőház kisebbségi vezetője.

Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök hétfőn a Fehér Házban találkozik a menet szervezőivel annak emlékére, hogy 1963-ban John F. Kennedy elnök kormánya is így tett.

Rovatok