Index Vakbarát Hírportál

Kiűzik a férgek otthonaikból a briteket

2023. augusztus 26., szombat 20:13

A britek kénytelenek elhagyni otthonaikat a párás időjárás által okozott sorozatos rovarrajzás miatt.

A szakértők arra figyelmeztettek, hogy az idei év „különösen rossz” volt ebből a szempontból, mivel a nedves, meleg időjárás termékeny táptalajává vált a rovaroknak, köztük a darazsaknak, katicabogaraknak, ágyi poloskáknak és még sok egyébnek − írja a Daily Mail

Az Egyesült Királyság számos megyéjében a szemétszállítók sztrájkja ideális feltételeket teremtett a legyek robbanásszerű elszaporodásához − mivel azok élelmiszer-hulladékkal táplálkoznak, és vonzza őket a rothadó ételek illata.

A kártevőket más országokból is beviszik, például növényekkel kerülnek a kertészeti központokba. A halálos ázsiai lódarazsakkal Dél-Angliában is egyre gyakrabban lehet találkozni.

Eközben Nagy-Britannia darázspopulációja idén nyáron 150 százalékkal ugrott meg, és elérte a 235 milliárdos számot.

A 26 éves Penelope Banton épp csak beköltözött az első önálló lakásába, amikor egy „szörnyű” rovarrajzás célpontjává vált

A PR-vezető a manchesteri Didsburyben bérelt lakást, miután új munkája miatt költöznie kellett. Ám alig három hét után kénytelen volt kiüríteni új otthonát, amikor egy sereg ágyi poloskát és bolhát fedezett fel. Muszáj volt három hétre egy barátjához költözni Leedsbe, amíg a lakást hőkezelték és fertőtlenítették.

Egy rovarirtó cég munkatársa elmondta, hogy az egyik londoni eset olyan súlyos volt, hogy a matracot és az ágykeretet el kellett dobni, és az egész ingatlant órákig fűtötték, hogy az ágyi poloskák minden nemzedékét elpusztítsák.

A szakértők szerint az Egyesült Királyságban tapasztalható „poloskarobbanás” mögött számos ok húzódik meg − és néhányat a háztulajdonosok „saját maguknak köszönhetnek”.

A nyári hőmérséklet ideális a kártevők növekedéséhez és elszaporodásához, míg a napsütést követő esőzések állóvizet hagynak maguk után, ami vonzza a szúnyogokat.

Paul Bates, egy rovarirtó vállalkozás munkatársa azonban azt mondta, hogy a brit háztulajdonosok akaratlanul is súlyosbíthatják a problémát, amikor megpróbálják azt megoldani. Az embereket olcsó, vény nélkül kapható vagy az Amazonon kapható, Kínából importált rovarirtó szerek vásárlására csábítják.

Ezek azonban hatástalanok, és csak a kártevők 80-90 százalékát pusztítják el − ami azt jelenti, hogy a maradék 10 százalék megerősödik, és ellenállóvá válik.

Rovatok