Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant egy amerikai katonai repülőgép Ausztrália partjainál, hárman meghaltak

2023. augusztus 27., vasárnap 11:38

Lezuhant egy amerikai katonai repülőgép Ausztrália északi partjainál. A balesetben hárman meghaltak, és sokan megsérültek. A gép éppen hadgyakorlatot tartott.

Az MTI szerint feltehetően több mint 20 főnyi személyzet tartózkodott azon a repülőgépen, amely az ausztráliai Északi Területen, Darwintól északra fekvő Tiwi-szigeteknél zuhant le egy kiképzési gyakorlat közben – jelentette az AAP hírügynökség. A helyi 9 News tévéadó arról számolt be, hogy egy amerikai Bell Boeing V-22 Osprey típusú repülőgépet ért szerencsétlenség.

A BBC legfrissebb információi szerint 

a balesetben három tengerészgyalogos MEGHALT, 20 ember megsérült, közülük öt ember állapota súlyos.

Az ausztrál védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, az incidens a Predator's Run 2023 (A ragadozó futása 2023) kódnevű hadgyakorlat közben történt.

A katonai manőverekben Kelet-Timor, Indonézia, az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek mintegy 2500 katonája vesz részt Ausztrália északi részén. A billenőrotoros katonai konvertiplán a helikopter és a szállítógép „keresztezése”, ugyanis a helikopterekhez hasonlóan képes függőlegesen fel- és leszállni.

Huszonhárom éve, 2000 áprilisában egy Bell Boeing V–22 Osprey típusú repülőgép arizonai balesetében 19 tengerészgyalogos vesztette életét kiképzés közben. Öt éve, 2017-ben egy amerikai-ausztrál hadgyakorlat keretében az amerikai hadsereg egyik ilyen típusú gépe a tengerbe zuhant, miután egy hajó tatjának ütközött. Akkor három ember meghalt.

Rovatok