Index Vakbarát Hírportál

Szupertájfun csapott le a Fülöp-szigetekre

2023. augusztus 27., vasárnap 09:43

Több száz ember menekült el a Saola szupertájfun keltette áradások elől a Fülöp-szigetek északkeleti részén − jelentették a mentőszolgálatok vasárnap.

A trópusi ciklon szombat este óránkénti 185 kilométeres széllel csapott le.

„A szél nem volt túl erős, de tegnap este heves esőzések voltak” − mondta az AFP francia hírügynökségnek Ruelie Rapsing, Cagayan tartomány egyik mentőtisztje.

Rapsing szerint Cagayan négy városában összesen 388 embert evakuáltak az árvíz miatt, és két másik várost is fenyeget a vízszint emelkedése − közölte az MTI. 

Az 1,2 millió lakosú tartományban kiterjedt áramkimaradások is voltak, de nem érkezett jelentés áldozatokról vagy nagyobb károkról. A helyi kormány sajtóirodája Facebook-oldalán fényképeket tett közzé elárasztott házakról Aparri településen, ahol a víz térdig ért.

A szupertájfun vasárnap dél felé, Luzon keleti partjainál haladt tovább. A helyi meteorológiai hivatal szerint nem várható, hogy partot ér. A Cagayantól délre fekvő, keleti partvidéken Isabela és Aurora tartományok mentőszolgálatai az AFP-nek elmondták, hogy egyelőre nem jelentettek sem áldozatokat, sem nagyobb károkat.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetett a heves esőzések következtében várhatóan bekövetkező hirtelen áradásokra és földcsuszamlásokra. Cagayan és Isabela partjainál vasárnap napközben akár 200 milliméternyi eső is eshet.

A Fülöp-szigeteken évente átlagosan 20 nagyobb vihar pusztít, amelyek több száz ember halálát okozzák, és hatalmas területeket tartanak krónikus szegénységben.

Rovatok