Index Vakbarát Hírportál

Horogkeresztes fegyverrel gyilkolt színesbőrűeket egy rasszista támadó Floridában

2023. augusztus 27., vasárnap 06:52

Egy fehér férfi három feketét lőtt agyon a floridai Jacksonville-ben lévő boltban, egy korábbi rasszista támadás évfordulóján.

Egy álarcos fehér férfi szombaton agyonlőtt három feketét a floridai Jacksonville egyik üzletében, egy többségében afroamerikaiak által lakott negyedben. A fegyverére egy horogkereszt volt felfestve. A lövöldöző, aki rasszista írásokat is posztolt, ezután öngyilkos lett − írta meg az AP hírügynökség

T.K. Waters Jacksonville-i seriff sajtótájékoztatón elmondta, hogy a két férfi és egy nő halálát okozó támadás egyértelműen „rasszista indíttatású” volt.

Waters szerint a 20-as éveiben járó lövöldöző egy Glock kézifegyvert és egy AR–15 félautomata puskát használt, amelyek közül legalább az egyikre horogkeresztet festettek. Golyóálló mellényt viselt. Elmondta, hogy a lövöldöző egyszer már érintett volt egy 2016-os családon belüli erőszakos incidensben, és egy alkalommal akaratán kívül beutalták egy elmegyógyintézetbe kivizsgálásra. További részleteket nem közölt ezekről az incidensekről.

A seriff szerint a fegyveres olyan bizonyítékokat hagyott hátra az írásaiban, amelyek alapján a nyomozók azt feltételezik, hogy ő követte el a lövöldözést. Az eset az ötödik évfordulóján történt egy másik lövöldözésnek, amikor egy fegyveres tüzet nyitott egy Jacksonville-i videojáték-bajnokságon, és két embert megölt, majd öngyilkos lett.

A lövöldözés helyi idő szerint szombaton, nem sokkal délután 2 óra előtt történt egy Dollar General nevű üzletben, körülbelül háromnegyed mérföldre az Edward Waters Egyetemtől, amelynek hagyományosan főleg színes bőrű hallgatói vannak.

Az egyetem közleményében azt írta, hogy nem sokkal a lövöldözés előtt az egyik biztonsági őr meglátta a férfit az iskola könyvtárának közelében, és megkérte, hogy igazolja magát. Amikor a férfi ezt megtagadta, megkérték, hogy távozzon. A férfi visszatért az autójához.

Waters seriff szerint a férfit látták, amint felvette a mellényét és a maszkját, mielőtt távozott. Azt mondta, nem tudni, hogy eredetileg az iskolát akarta-e megtámadni.

Nem sokkal a támadás előtt a lövöldöző küldött egy sms-t az apjának, hogy ellenőrizze a számítógépét. Az apa megtalálta az írásokat, és a család értesítette a rendőrséget, de a lövöldözés akkor már megkezdődött.

Rovatok