Index Vakbarát Hírportál

Újabb bevándorlókat szállító csónak szenvedett hajótörést az Égei-tengeren

2023. augusztus 28., hétfő 20:16

A görög kormányszóvivő bejelentése szerint az Égei-tengerbe fulladt négy gyermek és egy nő hétfőre virradóra, miután két csónak is hajótörést szenvedett illegális bevándorlókkal a fedélzetén, 54 embert azonban sikerült megmenteni.

Pavlosz Marinakisz athéni sajtótájékoztatóján közölte, a Számosz szigete és a török nyugati partok közötti vizeken helyi idő szerint hajnali 3 órakor süllyedt el egy csónak,

melynek utasai közül egy nő meghalt, további 36 embert azonban sikerült élve kimenteni.

A görög parti őrség közleményt adott ki, amely szerint reggel Leszbosz szigetének közelében szenvedett hajótörést egy másik csónak. Ennek 22 utasa közül négy kiskorú gyereknek már csak a holttestét tudták kiemelni a tengerből.

A görög kormány adatai szerint a nyári hónapokban folyamatosan emelkedett az országba érkezett illegális bevándorlók száma, miután júniusban 608, júliusban 789, augusztusban pedig már 1100 főt regisztráltak a hatóságok.

Az összesített számokból az derül ki, hogy az év első nyolc hónapjában 10 790 illegális bevándorló érkezett Görögországba, szemben az előző év azonos időszakában érkezett 5216 fős adattal.

Ahogy korábban írtuk, már júniusban is volt példa hasonló balesetre, amikor majdnem 80-an meghaltak, miután a bevándorlók hajója felborult és elsüllyedt Pülosznál. A parti őrség elmondása szerint a görög hadsereg C–130-as típusú gépe egész éjjel járőrözött a szerencsétlenség körzetében.

Rovatok