Index Vakbarát Hírportál

Hegymászók raboltak ki egy adománygyűjtő dobozt Svájcban

2023. augusztus 28., hétfő 07:34

Kiraboltak egy több ezer méter magasan elhelyezett adománygyűjtő dobozt Svájcban. A dobozt egy helyi hegymászóklub tette ki a hegyre. Mint írták, ingyen végzik a hegyi útvonal karbantartását, ezért is döbbentek meg a lopáson.

Tapasztalt hegymászók voltak azok a tolvajok, akik megmászták a Dauberhorn-hegyet Svájcban, majd acélkábeleken egyensúlyozva kiraboltak egy 2350 méter magasan kihelyezett adománygyűjtő dobozt – írta meg a BBC.

A dobozt egy helyi hegymászóklub tette ki a hegyre, amely Svájc leghosszabb védett hegymászóútjának, a via ferratának fenntartására gyűjtött pénzt. 

A klub azért is döbbent meg a lopáson, mert az adománygyűjtő dobozhoz csak a legtapasztaltabb hegymászók férhettek hozzá. Mint mondták, a via ferrata a legnehezebb szintű útvonal a hegymászók skáláján, ugyanis a mászás mellett speciális, sziklához csavarozott létrákat kell használni, valamint keskeny acélkábeleken kell áthaladni a szurdokokon.

A hegymászóklub fizetés nélkül vigyáz a via ferratára, nem kérünk semmit, most pedig valaki ellopja a fenntartására felajánlott pénzt

– írta a klub közösségi oldalán. Elmondásuk szerint a lopást előre megtervezték, ugyanis a tolvajok szerszámokat vittek magukkal, hogy ki tudják feszíteni a fémdobozt.

A hegymászóklub nem tudja pontosan, mennyi pénzt loptak el, de Richard Werlen klubtag és hegyi vezető azt mondta, hogy az összeg körülbelül 400-500 svájci frank (160-200 ezer forint) lehetett.

Werlen azt mondta, habár próbálják kideríteni, hogy ki lopta el a pénzt, azonban nincs könnyű dolguk, mivel az utóbbi napokban nagyon jó idő volt, így sokan megfordultak az útvonalon.

A hegymászóklub abban bízik, hogy a tolvaj bűntudatot érez, és csendben visszaadja az ellopott pénzt. A klubnak némi vigaszt nyújt, hogy vasárnap reggel egy jótevő kárpótlásként 500 frankot (200 ezer forintot) utalt át a szervezetnek.

Rovatok