Index Vakbarát Hírportál

Az MCC terjeszkedéséről írt a The Guardian, az Indexnek cáfolt a tehetséggondozó

2023. augusztus 28., hétfő 17:22

Egyelőre nem tervezünk Londonban központot nyitni – reagált az Indexnek a Mathias Corvinus Collegium azzal összefüggésben, hogy a The Guardian szerint a Trafalgar Square közelében épülő magyar kulturális központban várhatóan helyet kapnak.

 „Orbán Viktor populista filozófiájának európai terjesztésére tett kísérletei elérték az Egyesült Királyságot is” – ezzel a mondattal kezdi a The Guardian azt a hírét, amelyben úgy fogalmaztak, hogy Londonban egy erősen „Orbán-központú oktatási intézményt terveznek létrehozni”. A cikkben arra is kitérnek, hogy a magyar kormány jelentős támogatást nyújt a jobboldali konzervatívokhoz kötődő brit csoportoknak.

A brit lap név nélküli forrásra hivatkozva azt állítja, hogy a Trafalgar Square közelében épülő magyar kulturális központban várhatóan helyet kap a Mathias Corvinus Collegium (MCC) is. Ezt követően hosszan és kritikus hangnemben bírálják az MCC-t. A leírtakkal kapcsolatban az Index megkereste az MCC-t,

Az intézmény pedig határozottan cáfolta ezeket az információkat.

Lapunknak hangsúlyozták, hogy jelenleg nincs a tervek között a londoni terjeszkedés. Külön érdekesség, hogy az Index információi szerint ezt az MCC jelezte a brit lapnak, ám a cikkükben a választ meg sem említették. Az MCC azt is hozzátette megkeresésünkre, hogy a The Guardian cikkében foglaltak nem felelnek meg a valóságnak.

Az MCC egyelőre nem tervez központot vagy kirendeltséget nyitni Londonban. Az alapítvány a diákoknak számos ösztöndíj-lehetőséget biztosít Anglia legjobb egyetemein – fogalmaztak.

(Borítókép: A Mathias Corvinus Collegium (MCC) magyar tehetséggondozó intézmény a főváros I. kerületében a Somlói úton 2021. augusztus 14-én. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok