Index Vakbarát Hírportál

Az ukránok felszabadítottak egy stratégiailag különösen fontos területet

2023. augusztus 28., hétfő 16:56

Az ukrán hadsereg hétfőn azt közölte, hogy csapatai felszabadították a délkeleti Robotyne települést, illetve arra is kitértek, hogy a további ellentámadásban megpróbálnak délebbre nyomulni.

Az ukrán hadsereg a múlt héten arról számolt be, hogy erői kitűzték a nemzeti zászlót a stratégiai fontosságú településen, de még mindig zajlanak a hadműveletek.

Az ukrán erők áttörték a legnehezebb orosz védelmi vonalat délen, és most egy gyorsabb előrenyomulásba kezdhetünk

– mondta a Reutersnek a múlt héten a parancsnok, aki a csapatokat vezette.

A település a Zaporizzsjai területen lévő Orikhiv frontvárosától 10 kilométerre, délre fekszik egy fontos közúti szakasz mellett, amely az oroszok által megszállt közúti és vasúti csomópont felé vezet.

A közeli Tokmark elfoglalása mérföldkő lenne, mivel az ukrán csapatok így déli irányba tudnának nyomulni, az Azovi-tenger felé. Ha ez is sikerrel járna, akkor az kettészakítaná az orosz erőket.

Az ukrán erők Kelet-Ukrajnában is harcolnak, ugyanakkor az ellentámadás a vártnál lassabban halad, mert az orosz erők hatalmas aknamezőket és lövészárkokat telepítettek. Ennek ellenére folytatták az előrenyomulást Bahmut déli részén is.

Az elmúlt héten egy négyzetkilométert tudtak visszafoglalni Bahmut körül anélkül, hogy az orosz csapatok előrenyomultak volna. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, hétfői élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép:  Viacheslav Ratynskyi / Reuters)

Rovatok