Index Vakbarát Hírportál

Sokan felháborodtak Ferenc pápa Oroszországról tett kijelentésein

2023. augusztus 29., kedd 07:31

Össztűz zúdult Ferenc pápára, miután arra biztatta az orosz fiatalokat, hogy ne mondjanak le „örökségükről” a „nagy, felvilágosult orosz birodalom” örököseiként.

„Soha ne adjátok fel ezt az örökséget, ti a nagy Oroszország-anya örökösei vagytok, haladjatok vele előre” – mondta Ferenc pápa a katolikus fiatalok pénteki szentpétervári összoroszországi találkozójára összegyűlt orosz fiataloknak.

A pápa a beszédben megidézte I. Péter és II. Katalin egykori orosz uralkodókat is, akik kulcsszerepet játszottak Oroszország európai hódításainak kiterjesztésében, és akiket az orosz imperializmus szimbólumaként ismernek.

Önök a nagy Oroszország örökösei: a szentek, a királyok nagy Oroszországa, Nagy Péter és II. Katalin nagy Oroszországa, a nagy, felvilágosult orosz birodalom, a nagy kultúra és a nagy emberség örökösei

– mondta.

A megjegyzések felháborodást váltottak ki az interneten, sokan bírálták a pápa döntését, hogy Oroszország imperialista múltját dicséri, különösen a Kreml Ukrajnában zajló háborúját figyelembe véve – írja a Politico.

A Vatikán által online közzétett beszédének további részében azonban a pápa azt üzeni az orosz fiataloknak, hogy legyenek „a béke művészei” és „vessenek magokat a megbékéléshez”.

Ferenc pápa többször is bírálta az ukrajnai orosz inváziót, és a konfliktus befejezésére szólított fel. De tett néhány ellentmondásos megjegyzést is, látszólag a NATO-t hibáztatva a konfliktusért, és nem volt hajlandó név szerint elítélni Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Az orosz–ukrán háború eseményeiről folyamatosan beszámolunk percről percre tudósításunkban, ami itt érhető el.

Rovatok