Index Vakbarát Hírportál

A brit hírszerzés leleplezte, mennyit keresnek az orosz katonák

2023. augusztus 29., kedd 09:19

A brit hírszerzés szerint számos, az orosz–ukrán háborúban szolgáló alacsonyabb rangú katona is már akár havi 200 ezer rubel (741 ezer forint) fölött keres.

A brit védelmi minisztérium bejegyzése szerint az Orosz Fegyveres Erőknél a katonai szolgálat az orosz–ukrán háború kezdete óta egyre kifizetődőbb. Vlagyimir Putyin orosz elnök még tavaly február 4-én arról beszélt, hogy egy orosz hadnagy havonta 81 200 rubelt (301 ezer forintot) keres. Októberben már azt jelentette be, hogy 195 ezer rubelt (723 ezer forint) kapnak havonta.

A brit hírszerzés szerint azonban az Ukrajnában szolgáló alacsonyabb rangú katonáknak is már 200 ezer rubel (741 ezer forint) feletti a keresetük.

Oroszországban az átlagkereset 72 851 rubel (270 ezer forint), így a harcoló katonák ennek a kicsit kevesebb mint a háromszorosát vihetik haza. Valószínűleg a fizetés, illetve a juttatások jelentősen ösztönzik a toborzást, különösen az Oroszország szegényebb területeiről érkezőket – emelik ki a jelentésben. Ám a hírszerzés szerint még így is valószínűtlen, hogy Moszkva eléri az önkéntesek toborzására vonatkozó célkitűzéseit.

Az ukránok se fizetnek rosszul

Ahogy azt korábban megírtuk, Alexander Basztrikin, az orosz nyomozó hatóság elnöke korábban azt közölte, hogy az ukrán oldalon harcra felbérelt külföldi zsoldosoknak 30 ezer és 100 ezer hrivnya (293–978 ezer forint) közötti összeget fizet Kijev és a kollektív Nyugat. „Olyan információk birtokába jutottunk, hogy a kijevi rezsim a kollektív Nyugat támogatásával zsoldosokat bátorít arra, hogy részt vegyenek a harci cselekményekben Ukrajna oldalán. Ezt a nemzetközi normák tiltják” – nyilatkozta Basztrikin a TASZSZ-nak még februárban.

Korábban pedig arról is beszámoltunk, hogy a Wagner-csoport üzbég és kirgiz újoncokat keres „az ukrajnai különleges hadműveleti övezetbe”, havi 240 ezer rubel fizetést és gyorsított eljárás utáni orosz állampolgárságot kínálva.

Rovatok