Index Vakbarát Hírportál

Először találtak élő férget emberi agyban Ausztráliában

2023. augusztus 29., kedd 08:25

Éveken át nem jöttek rá az orvosok, milyen betegség okozhatja egy ausztrál nő tüneteit. Egy MRI-vizsgálat azonban megállapította, élő orsóféreg élősködik az agyában. Az orvosok korábban nem találkoztak ehhez hasonló esettel.

Nem mindennapi esetről számolt be a canberrai kórház idegsebésze. Hari Priya Bandi nyolc centiméter hosszú, élő orsóférget talált egy ausztrál nő agyában – írta a The Guardian.

A páciens, egy 64 éves nő először 2021 január végén került kórházba, miután három hete tartó hasi fájdalomra és hasmenésre panaszkodott, amelyeket száraz köhögés, láz és éjszakai izzadás kísért. Egy évvel később állapota tovább romlott, ugyanis depressziós tünetek is jelentkeztek nála, valamint feledékenyebb lett.

Akkor agyi MRI-vizsgálatra küldték, amely kimutatta az agyában lapuló férget.

Az idegsebészek rendszeresen foglalkoznak agyi fertőzésekkel, de ehhez hasonlóval még senki sem találkozott. Az orvosok nem számítottak arra, hogy férget találnak egy emberi agyban

– mondta Sanjaya Senanayake, a kórház fertőző betegségekkel foglalkozó orvosa, aki hozzátette, korábban úgy tudták, az orsóféreg csak állatokban, főként pitonokban élősködik, az emberekben nem. Az orvos kiemelte, 

a canberrai kórház betege az első ember a világon, akinek agyában orsóférget találtak.

Senanayake megtudta, hogy az érintett nő egy tó közelében lakik, ahol rendszeresen fordulnak elő szőnyegmintás pitonok. Habár közvetlenül nem érintkezett a kígyóval, azonban miután gyakran gyűjtött gyógynövényeket a tó környékéről, feltehetően pitonürülékkel szennyezett füveket szedhetett le, amelyben paraziták is voltak. Amint a nő elfogyasztotta a füveket, szervezetébe került az orsóféreg.

Az orvos elárulta, a páciens már gyógyul, jelenleg is megfigyelés alatt áll. Hozzátette, az orvosoknak nincs könnyű dolguk, ugyanis olyan esetre kell gyógymódot találniuk, amely korábban sohasem fordult elő.

Senanayake elmondta, a fertőzések 75 százalékát állatok terjesztik, ezért érdemes vigyázni velük, és az élőhelyükről származó élelmiszerekkel is. Mint mondta, a természetből származó ételeket fontos alaposan megmosni, valamint lehetőség szerint főzéssel fertőtleníteni.

Rovatok