Index Vakbarát Hírportál

Egy techmilliárdos is bejelentkezett a tajvani elnökjelöltek közé

2023. augusztus 29., kedd 11:57

Az üzleti szférából jött politikus elsődlegesen Kína és Tajvan feszült kapcsolatát enyhítené.

Az egyik leggazdagabb tajvani, a Foxconn technológiai óriásvállalat alapítója, Terry Gou bejelentette, hogy független jelöltként indulna jövőre a tajvani elnökválasztáson, megjegyezve, hogy a tajvani külkapcsolatok rendezését és az ország gazdaságának fellendítését tekinti legfontosabb céljának – tudósított a The Guardian.

A milliárdos üzletember sajtótájékoztatóján a „vállalkozók uralmának korszakát” ígéri majd miniszterelnöksége alatt. Gou felemlegette üzleti és pénzügyi tapasztalatait, amelyek alkalmassá teszik a pozícióra, valamint kiemelte, hogy Kínával szoros kapcsolatokra törekedne, mert csak így lehet elkerülni, hogy Tajvan is Ukrajna sorsára jusson. 

Gou már hónapok óta lebegteti, hogy függetlenként indulni fog a 2024-es elnökválasztáson, miután nem őt választották az ellenzéki párt, a Kuomintang (KMT) hivatalos jelöltjévé. Az üzletember korábban támogatásáról biztosította ugyan a kommunistaellenes ellenzéki párt jelöltjét, viszont továbbra is tartott nyilvános kampányszerű rendezvényeket. Gounak egyébként november elejéig még 290 000 aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy független jelöltként elindulhasson.

Hszi Csin-ping elnöksége óta Kína egyre agresszívebb politikát folytat Tajvannal szemben. A pekingi kormány eltökélt, hogy a szigetországot a szárazföldi Kínával az úgynevezett „egy Kína elv” alapján egyesíti, ami viszont a tajvaniakat nem nagyon dobja fel, különösen azután, hogy látják, mi történt Hongkongban, miután a korábban brit fennhatóság alatt állt miniállam visszakerült Kínához. 

Caj Jing-ven jelenlegi tajvani 2016-os beiktatása után megszakított mindenféle kommunikációt Pekinggel, és az elmúlt években tudatosan elkezdte erősíteni Tajvan haderejét egy esetleges kínai invázió megakasztása érdekében.

Rovatok