Index Vakbarát Hírportál

Intézkedtek a légi káosz ügyében a britek, nem fordulhat elő újra

2023. augusztus 30., szerda 09:48

Martin Rolfe, az Egyesült Királyság Nemzeti Légiforgalmi Szolgálatának vezetője azt mondta, adatfeldolgozási hiba okozta a repülési káoszt és ez nem ismétlődhet meg többé. A vezető szerint hihetetlenül ritka problémával kellett szembenézniük, ezért okozott ekkora kellemetlenséget és felfordulást az incidens.

Martin Rolfe elárulta, fontos intézkedéseket hoztak az „elképesztően ritka” rendszerhiba elleni védelem érekében, ami miatt több száz járatot kellett törölni pár nappal ezelőtt. 

Több utas is külföldön ragadt a légi káosz miatt, illetve azok sem térhettek haza, akik az Egyesült Királyságból távoztak volna. Rolfe elárulta, a Nats évente több millió repülési tervet kap, amivel lekövethetik és dokumentálják a repülőgépek tervezett mozgását. Hétfőn azonban olyan adatokkal kellett szembenézniük, amiket nem tudtak feldolgozni – írja a BBC News.

 A vezető hozzátette,

a rendszert úgy tervezték, ha az feldolgozhatatlan információkat kap, biztonsági okokból hibásodjon meg, hogy ne küldhessen téves információkat a légi forgalmi irányítóknak.

Mivel nem készültek fel rá, hogy megtörténik ez a meghibásodás, nem tudták megfelelő gyorsasággal kezelni a kézi rendszert, így kevesebb járatot tudtak hatékonyan kezelni. 

Rolfe bocsánatot kért az érintettektől, és biztosította őket, illetve az összes repülni készülőt, hogy ez a kellemetlenség még egyszer nem ütheti fel a fejét. Úgy fogalmazott, 

ha mégis megtörténne, már nagyon gyorsan fogjuk tudni kezelni.

Az esetet a Polgári Légiközlekedési Hatóság (CAA) vizsgálja. A Nats megerősítette, 

nem volt jele annak, hogy a hibát kibertámadás okozta volna.

A Nats, a CAA, a légitársaságok, a repülőterek, a kereskedelmi szervezetek és a határőrség közötti találkozót követően Mark Harper közlekedési miniszter kedden azt mondta, a fennakadás várhatóan az elkövetkező napokban is kitart.

A repülési adatokkal foglalkozó weboldalak elemzése azt mutatta, hogy kedden legalább 281 járatot – beleértve az induló és érkező járatokat is – töröltek az Egyesült Királyság hat legforgalmasabb repülőterén.

Ebből 75 Gatwicken, 74 Heathrow-n, 63 Manchesterben, 28 Stansteden, 23 Lutonban és 18 Edinburghban törlődött.

A közlekedési miniszter azt tanácsolta mindenkinek, aki a napokban indulna útnak, hogy tájékozódjon a légitársaságoknál járata indulását illetően, mielőtt kimegy a repülőtérre.

Rovatok