Index Vakbarát Hírportál

Újabb puccs vette kezdetét Afrikában

2023. augusztus 30., szerda 18:02 | aznap frissítve

Alig néhány órával azután, hogy megfosztotta hatalmától saját testőrsége, Ali Bongo Ondimba elnök videóüzenetet intézet a gaboniakhoz, amelyekben segítségüket kérte és azt, ne maradjanak csendben, csapjanak nagy zajt.

A puccsot alig néhány nappal azután hajtották végre, hogy az elnökválasztást megnyerte Ali Bongo. A választások tisztasága erősen megkérdőjelezhető, volt, ahol az ellenzéki jelöltek nevét feltüntető szavazólapokat ellopták, máshol korábban visszalépett jelölt neve került a cédulára. A választásokra nem engedték be az országba a külföldi sajtót, így megkérdőjelezhető annak érvényessége.

A puccsisták a televízióban jelentették be, hogy mostantól ők képviselik az ország biztonsági és véderejét, és közölték: a gaboni nép békéjének érdekében vetettek véget az elnök rendszerének. A mintegy tucatnyi tiszt színes egyenruhákban mutatkozott a stúdióban, egyikük olvasta fel a közleményüket, melyben magukat az intézményi helyreállítás és átmenet bizottságának nevezték.

További intézkedésig zárva maradnak Gabon határai, és egyben feloszlatták a legfontosabb intézményeket, így a kormányt, a képviselőházat, a szenátust, az alkotmánybíróságot és a választási testületet – írja beszámolójában az Aljazeera.

Ali Bongo érthetően ragaszkodott hatalmához. Apja, Omar Bongo még 1967-ben lett államfő, és maradt is egészen 2009-ben bekövetkezett haláláig. Fia, Ali Bongo, akkor került hatalomra, majd némi csalással 2016-ban ismét elnökké választották, tehát a család több mint fél évszázadon át uralta az alig több mint kétmilliós közép-afrikai országot.

Rovatok