Index Vakbarát Hírportál

Nem mindennapi stratégiával küzdenek az ittas vezetés ellen Japánban

2023. augusztus 30., szerda 10:14

Japánban a rendőrség szokatlan stratégiát vezetett be az ittas vezetés megelőzése érdekében, ugyanis alkoholfogyasztásra ösztönzik az embereket, majd elengedik őket egy vezetési tanfolyamra. A kezdeményezés része annak a figyelemfelkeltő kampánynak, amelyet a délnyugat-japáni Fukuoka városában található Chikushino rendőrsége szervezett, miután 2006 augusztusában egy helyi hídon egy ittas sofőr három gyermeket ölt meg.

A rendhagyó autósoktatás legutóbbi augusztus 22-én volt, Chikushino városában. Az oktatáson tíz ember vett részt, köztük egy 77 éves férfi is. Az oktatás elején, még józan állapotban mérték fel a résztvevők reflexeit és vezetési képességeit, ezt követően határértéket túllépő mennyiségű alkoholt adtak a sofőröknek, és beültették őket a volán mögé – írja a CNN.

Mindegyik sofőr mellett ült egy oktató is, a balesetek elkerülése érdekében. A helyi rendőrség szóvivője úgy fogalmazott,

ennek a gyakorlati eseménynek az volt a célja, hogy a járművezetők saját bőrükön tapasztalják meg a különbséget az alkoholfogyasztás előtti és utáni vezetés között, és érzékeljék, milyen veszélyes az ittas vezetés.

A résztvevők közül többen elmondták, ez a lehetőség rávilágította őket arra, milyen túlzott magabiztosságot ad nekik az alkohol, valamint azt is hozzátették, hogy sokkal több hibát vétettek alkoholos befolyásoltság alatt, mint azt képzelték volna. Többen kiemelték,

úgy éreztem, teljesen jól vezetek, majd arra lettem figyelmes, hogy nem érzem teljesen a kontrollt a jármű felett.

Igazán érdekes, mennyire más a hozzáállása egy másik nemzetnek az ittas vezetéshez és annak kezeléséhez, ugyanis itthon inkább a radikális lépések mellett állunk. Ahogyarról korábban írtunk, pszichológiai teszteket is bevezetnének az autós oktatás rendszerébe, hogy kiszűrjék a „kiemelten agresszív” embereket.

Igyanak a fiatalok, hogy legyen adó

A japánok viszonylag kevés alkoholt fogyasztanak, átlagosan 8 litert isznak meg fejenként egy év alatt. Az alkoholfogyasztásuk jelentős csökkenést mutatott a világjárvány ideje alatt, mivel ez idő alatt csökkent a társasági és az ünnepek alatti alkoholfogyasztás, ami a leginkább jellemző Japánban. 

Az eladások visszaesése a szeszesital-adóból származó bevételeket is visszavetette, ami miatt a japán kormány 2022-ben ellentmondásos kampányt indított, amelynek célja, hogy

a fiatalokat több alkoholfogyasztásra ösztönözze.

A japán egészségügyi minisztérium azonban már korábban is figyelmeztetett a túlzott italozás veszélyeire. Egy 2021-es bejegyzésben a túlzott alkoholfogyasztást „jelentős társadalmi problémának” nevezte, amely a fogyasztás közelmúltbeli lassulása ellenére is fennáll. Az egészségtelen ivási szokásokkal rendelkező embereket pedig arra szólította fel, hogy „gondolják át” az alkohollal való kapcsolatukat.

Rovatok