Index Vakbarát Hírportál

Nem tanácsos kanadai LMBTQ-tagként Amerikába utazni

2023. augusztus 30., szerda 12:53

Kanada új utazási figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államokba utazni szándékozó LMBTQ-polgárok számára. Az Egyesült Államokban tavaly 2017-hez képest 30-szorosára nőttek az LMBTQ-ellenes tüntetések, miközben egyre több jogi lépést tesznek az LMBTQ-jogok korlátozására.

A Global Affairs Canada figyelmeztetett, hogy egyes amerikai állami törvények a kanadai turistákra is vonatkozhatnak, de nem részletezték, pontosan hol. Ilyesféle figyelmeztetéseket általában Oroszország, Uganda vagy Egyiptom szokott kapni – írja a BBC News.

Egyes államok olyan törvényeket és irányelveket léptettek életbe, amelyek hatással lehetnek a 2SLMBTQI+ személyekre. Ellenőrizze a vonatkozó állami és helyi törvényeket

– olvasható az amerikai utazási tanácsok oldalán.

A 2SLSLGBTQI+ kifejezést Kanadában széles körben használják azokra az emberekre, akik magukat kétnemű, leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer vagy interszexuális személyeknek tartják.

A Global Affairs Canada szóvivője azt mondta, az amerikai törvények új célpontjává vált a transznemű közösség. Úgy fogalmazott, 

2023 eleje óta az Egyesült Államok egyes államaiban olyan törvényeket fogadtak el, amelyek tiltják a drag-show-kat és korlátozzák a transznemű közösséget a nemi hovatartozást megerősítő ellátáshoz való hozzáféréstől és a sporteseményeken való részvételtől.

Márciusban történt, hogy Tennessee állam kormányzója aláírt egy törvényt, ami betiltotta a drag-show-kat kiskorú közönség előtt, valamint korlátozza a transznemű fiatalok számára az orvosi beavatkozásokat. Két hónappal később Florida állam kormányzója is aláírta ezeket, továbbá korlátozta a névmáshasználatot – she/her, he/him, they/them – a tantermekben.

Hétfőn Floridában, horogkereszttel és LMBT-ellenes graffitivel csúfították el a 2019-ben agyonlőtt ír újságírónőnek – aki leszbikus volt –, Lyra McKee-nek szentelt falfestményt.

Chrystia Freeland kanadai miniszterelnök-helyettes azt mondta, a kormány szakértőket alkalmaz, és velük készítették el az utazási figyelmeztetést. 

Alaposan nézzünk körül a világban, és kísérjék figyelemmel,milyen különleges veszélyek leselkednek a  kanadaiak egyes csoportjaira

– emelte ki.

Rovatok