Index Vakbarát Hírportál

A brüsszeli régió miniszterelnöke szerint nem szabadna korlátozni az egyedül érkező menekülteket

2023. augusztus 31., csütörtök 18:48

Nicole de Moor belga menekültügyi és migrációs államtitkár szerdán jelentette be, hogy a befogadóközpontokban csak családokat fogadnának, mivel el akarják kerülni, hogy a menekültgyerekek ezen a télen az utcára kerüljenek. A brüsszeli régió miniszterelnöke szerint nem szabadna korlátozni az egyedül érkező menekülteket.

Nicole de Moor javaslata szerint menedékkérelmük elbírálásának ideje alatt az egyedülálló férfiaknak maguknak kell gondoskodniuk a szállásukról.

A menekültek és menedékkérők túlnyomó többsége a belga fővárosban tartózkodik, ahol a menedékkérelmek nyilvántartásba vételére szolgáló intézmények találhatók. 

A brüsszeli régió kormánya szerint ha terv megvalósul, az elkerülhetetlenül súlyos következményekkel járna Brüsszelre nézve, ezért az önkormányzatoktól és a hatóságoktól azt kérik, hogy ne hajtsák végre a tervet, valamint egyeztetésre hívták a szövetségi kormány illetékesét az ügyben – számolt be a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap.

Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke már 2021-ben küldött levelet a belga menekültügyi államtitkárságnak, a miniszternek és a belügyminiszternek, amelyben megemlítette, hogy a területen tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők körülményeinek figyelmen kívül hagyása milyen nehézségeket okoz. Az intézkedés iránti kérelemnek nem volt hatásuk – emelte ki. 

Zsúfoltak a brüsszeli befogadóhelyek

Vervoort a belga lappal közölte, hogy az elmúlt két év alatt a helyzet csak rosszabbodott. Ugyan az állami menekültügyi ügynökség (Fedasil) megállapodott a brüsszeli régióval 1500 férőhely létesítésére, de ezek is hamar betelnek. Vervoort ezért sürgeti, hogy a belga fővárosban nagy számban regisztráltakat az egész országban osszák el. 

A szövetségi kormánynak és az összes régiónak mindent meg kell tennie annak biztosítására, hogy minden menedékkérő anyagi segítséget kapjon Belgium nemzetközi kötelezettségeivel, valamint a belga és az európai joggal összhangban

– mondta a lapnak. Hozzátette: mindezt a nemzeti szolidaritás igénybevételével, szükség esetén egy nemzeti elosztási terv végrehajtásával.

A Fedasil adatai szerint az elmúlt két évben 11,5 millió menedékkérő érkezett Belgiumba, közülük legkevesebb 33 500 jelenleg is befogadóközpontokban tartózkodik – írja az MTI.

Tavaly Belgiumban közel 37 ezer nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be nem uniós állampolgárok, és a menedékkérőkön kívül az ország mintegy 62 ezer ukrajnai menekültnek nyújt segítséget.

Rovatok