Index Vakbarát Hírportál

Megerősítették, tényleg rakétákat lőtt ki Észak-Korea

2023. augusztus 31., csütörtök 11:11

Észak-Korea csütörtökön megerősítette a hírt, mely szerint két ballisztikus rakétát lőtt ki előző nap, a kommunista ország állami hírügynöksége pedig azt jelentette, a kilövések egy nukleáris csapást szimuláló manőver részei voltak.

„A művelet célja, hogy felkészítse a vezérkart és az egész hadsereget a háborúra” – közölte a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség, kiemelve, hogy az ellentámadást szimuláló manőver során a „felperzselt föld” taktikáját alkalmazták.

A tájékoztatás szerint a műveletet – melynek egy részét Kim Dzsongun észak-koreai vezető is megtekintette –

válasznak szánták az ország közelében zajló dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatra.

A hírügynökség szokatlan részletességgel írta le a manővert, kitérve arra, miként képzel el Phenjan egy háborút, beleértve a Dél-Koreából érkező megszállási kísérletet, az erre akár nukleáris fegyverekkel adandó ellencsapást, illetve az ezt követő benyomulást a Koreai-félsziget déli részébe.

A japán védelmi minisztérium és a dél-koreai vezérkar szerdán adott hírt az észak-koreai rakétakilövésekről, melyeket Szöul szerint Szunan térségéből indítottak.

A japán hadsereg azt közölte, az első ballisztikus rakéta mintegy 50 kilométer magasan, 350 kilométert repült, a második pedig ugyancsak 50 kilométer magasan 400 kilométert tett meg.

Phenjan többször tiltakozott a szomszédságában zajló hadgyakorlatok ellen, Kim Dzsongun pedig azt vetette az Egyesült Államok és szövetségesei szemére, hogy

a világ legveszélyesebb vizeivé teszik a koreai partszakaszt, és immár az atomháború veszélye is fennáll

– mondta.

Rovatok