Index Vakbarát Hírportál

A kínai elnök nem vesz részt a G20-csúcson

2023. augusztus 31., csütörtök 08:30

Hszi Csin-ping kínai elnök valószínűleg kihagyja a G20-országok vezetőinek jövő heti indiai csúcstalálkozóját – közölte a Reuters az ügyet ismerő indiai és kínai forrásokra hivatkozva.

Két indiai tisztviselő, egy Kínában tartózkodó diplomata és egy másik G20-ország kormányának dolgozó tisztviselő a hírügynökségnek elmondta, hogy várhatóan Li Csiang miniszterelnök képviseli majd Pekinget a szeptember 9–10-ei újdelhi találkozón.

Az indiai csúcstalálkozót olyan helyszínnek tekintették, ahol a kínai elnök újra találkozhat Joe Biden amerikai elnökkel, mivel a két szuperhatalom igyekszik stabilizálni a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek miatt megromlott kapcsolatait. Hszi legutóbb tavaly novemberben, a G20-ak Indonéziában tartott csúcstalálkozóján találkozott Bidennel.

A házigazda India egyik magas rangú kormánytisztviselője a Reutersnek azt mondta, hogy tisztában vannak azzal, hogy a miniszterelnök fog elmenni Hszi helyett. A kínai források arról azonban nem tudnak, hogy mi lehet az elnök távolmaradásának az oka.

A kínai és amerikai elnök közötti találkozóra vonatkozó várakozásokat az táplálta, hogy az elmúlt hónapokban számos magas rangú amerikai tisztviselő látogatott Pekingbe, köztük Gina Raimondo kereskedelmi miniszter, aki e hét elején tett látogatást Kína fővárosában.

Egy másik közelgő csúcstalálkozó, amely a két vezető közötti személyes megbeszélések helyszíne lehet, a november 12–18. között San Franciscóban megrendezendő Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vezetőinek találkozója.

Rovatok