Index Vakbarát Hírportál

Kína felgyorsítja a mesterséges intelligencia bevezetését

2023. augusztus 31., csütörtök 17:35

A kínai kormány jóváhagyásával legalább három kínai technológiai cég dob piacra csütörtökön a ChatGPT-hez hasonló, mesterségesintelligencia- (MI) alapú termékeket, miután Kína felgyorsítaná az MI bevezetését.

Kína vezető online keresőszolgáltatója, a Baidu közleményében azt írta, hogy a ChatGPT-hez hasonló MI-chatbotja, az Ernie Bot teljes mértékben megnyílik a nagyközönség előtt is − adta hírül az MTI. 

Ezen kívül két MI-startup, a Baichuan Intelligent Technology és a Zhipu AI szintén közölte, hogy csütörtökön hivatalosan is elindítják saját chatbotjaikat. Mindhárom cég elmondása szerint megkapták a kínai kormányzati jóváhagyást.

A közlemények után a Baidu részvényei mintegy 4,5 százalékkal emelkedtek a hongkongi tőzsdén.

A kínai média továbbá arról számolt be, hogy összesen 11 cég kapott engedélyt a kormánytól, köztük a TikTokot kifejlesztő ByteDance és a SenseTime Group.

A hatósági jóváhagyásokat már széles körben várták, miután Kína közzétette az augusztus 15-én hatályba lépett, a generatív mesterséges intelligenciával rendelkező termékek szabályozását célzó ideiglenes szabályokat.

Korábban a vállalatok csak kis léptékű nyilvános teszteket végezhettek MI-termékekkel, de az új szabályokkal a cégek több funkcióval és több marketingtevékenységgel bővítették MI-terméktesztjeiket.

A nyugati országokkal ellentétben, ahol a mesterséges intelligenciával rendelkező termékeket hatósági jóváhagyás nélkül is piacra lehet dobni, Kínában a vállalatoknak biztonsági értékelést kell benyújtaniuk és engedélyt kell kapniuk azelőtt, hogy tömegesen forgalomba hoznák őket.

A kínai hatóságok a közelmúltban felgyorsították a vállalatok támogatására irányuló erőfeszítéseket az MI-termékek fejlesztésével kapcsolatban, mivel a technológia egyre inkább az Egyesült Államokkal folytatott verseny fókuszába kerül.

Rovatok