Index Vakbarát Hírportál

Kitiltanák a Trabantokat a német városokból

2023. augusztus 31., csütörtök 12:09

A helyi környezetvédelmi szervezet szerint a keletnémet mementók semmilyen kibocsátási normát nem teljesítenek.

„Követeljük, hogy a belvárosokból tiltsák ki a H rendszámú veterán járműveket” – idézi a Bild a Deutsche Umwelthilfe (DUH) képviselőjének, Dorothee Saar szavait.

A német környezetvédelmi szervezet szerint aggasztó trend, hogy egyre több ilyen veterán járműnek van forgalmi engedélye, míg tíz éve 33 ezer Trabant közlekedett az országban, mára elérte számuk a 40 ezret.

Ezek a belvárosba is behajthatnak, miközben a DUH szerint már a szagukról érezni, hogy az egészségre ártalmasak, és valóban egyik kibocsátási normát sem teljesítik. 

Dorothee Saar elmondta, hogy ezért szeretnék az oldtimerekre vonatkozó szabályozásokat megváltoztatni, ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy nem lesz könnyű dolguk az olyan retró autók esetében, mint a Trabant.

Ennek ellenére azt szeretnék elérni, hogy például Lipcsében, Halléban, Magdeburgban és Drezdában is a belső övezetekre a Trabantokra behajtási tilalom legyen érvényben. A szervezet emellett azt is javasolja, hogy nagymértékben emeljék az olyan járművek adóját, amelyek kipufogógáza utókezelésben nem részesül.

A hírre a zwickaui Trabant Klub úgy reagált, hogy demonstrációt terveznek a javaslat ellen. 

Rovatok