Index Vakbarát Hírportál

17 év börtönt kapott a Proud Boys kulcsfigurája a Capitolium elleni támadás miatt

2023. szeptember 1., péntek 06:51

Egy szövetségi bíró csütörtökön 17 év börtönbüntetésre ítélte Joseph Biggset, a Proud Boys nevű szélsőjobboldali csoportosulás egyik vezetőjét a Capitolium ostroma miatt. Társát, Zachary Rehlt 15 év szabadságvesztésre ítélte a bíróság ugyanezen okból kifolyólag.

Biggst több vádpontban is elítélte az esküdtszék Washingtonban, köztük lázító összeesküvés miatt, amiért a 2020-as amerikai választások után megpróbálta erőszakkal megakadályozni, hogy Joe Biden legyen az Egyesült Államok következő elnöke.

Az ítélethirdetés előtt Biggs bocsánatot kért tetteiért, amikor Kellyvel szemben állt, és könnyeivel küszködve beszélt a lányáról, akiről azt mondta, hogy szexuális erőszak áldozata, akinek szüksége van rá, amíg ő a rácsok mögött lesz, írja a Reuters.

„Csak mentem előre a tömeggel. A kíváncsiságom felülkerekedett rajtam. Nem vagyok terrorista. Nincs gyűlölet a szívemben” – mondta Briggs.

„Megbántam, hogy belekeveredtem ebbe az egészbe. Hagytam, hogy a politika feleméssze az életem, és elvesztettem a fonalat, már nem tudtam, ki és mi számít” – ezt már Rehl mondta az esküdtszék előtt.

Az ügyészek eredetileg azt kérték a bírótól, hogy 33 év börtönbüntetésre ítélje el Biggset. A vád azzal érvelt, hogy Biggs és társai „szándékosan és tudatosan szövetkeztek a politikai erőszak élvonalában az országban éveken át, és 2021. január 6-án meg akarták változtatni az amerikai történelem menetét, írja az Euronews.

Az amerikai törvényhozás épületét 2021. január 6-án ostromolták meg  Trump hívei az akkori elnök gyújtó hatású beszédét követően. A Capitoliumban a szenátus éppen a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni.

Az összecsapásokban öten meghaltak, köztük egy rendőr is. Donald Trump sohasem ismerte el vereségét, és arról írt a közösségi oldalain, hogy a választást elcsalták. Steve Bannont azzal gyanúsítják, hogy előre tudott a megmozdulások tervéről, amelyek erőszakba torkollottak.

Bannon a 2016-os elnökválasztás idején Donald Trump kampánymenedzsere volt, majd hét hónapig tanácsadóként dolgozott a Fehér Házban. Az elnök 2017 nyarán bocsátotta el.

Rovatok