Index Vakbarát Hírportál

A republikánus elnökjelölt-aspiráns szerint a Szenátus Amerika legkiváltságosabb idősek otthona

2023. szeptember 1., péntek 21:53

Nikki Haley azután osztotta meg e véleményét, hogy Mitch McConnell, a párt szenátusi vezetője lefagyott a sajtótájékoztatóján.

Augusztus 30-án tartott sajtótájékoztatót a Republikánus Párt egyik legfontosabb figurája, a párt szenátusi vezetője, Mitch McConnell, aki egy újságírói kérdés után egyszerűen lefagyott, és fél percig szótlanul meredt előre, miközben egy újságíró azt kérdezte tőle, hogy 2026-ban – a most 81 éves politikus – ismét elindul-e a választáson.

A szenátornak ez már nem az első ilyen esete egy hónapon belül, mivel júliusban szintén lefagyott egy alkalommal – akkor mondat közben.

Az eset után McConnell csapata közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy jól van, később pedig orvosa, dr. Brian P. Monahan megállapításait is nyilvánosságra hozták, aki úgy látja, a republikánus frakcióvezető jól van, és mindössze „alkalmankénti szédülése” volt, amit a dehidratáció mellett egy korábbi agyrázkódás okozott.

Az orvos emiatt engedélyezte, hogy McConnell a tervek szerint folytassa munkáját – tudósít róla a The New York Times.

Ugyanakkor nem mindenki osztja dr. Monahan véleményét. A konzervatív National Review szerkesztőségi állásfoglalásban azt írta, hogy szerintük a mostani lefagyás miatt biztossá vált, hogy McConnell már nem tudja ellátni a feladatait a Republikánus Párt szenátusi vezetőjeként, ezért érdemei ellenére fontos lenne, hogy átadja helyét egy másik republikánusnak.

Ennél azonban keményebben fogalmazott a párt egyik elnökjelölt-aspiránsa, Nikki Haley. Az egykori ENSZ-nagykövet a Szenátussal kapcsolatban egyszerűen kijelentette:

a Szenátus a legkiváltságosabb idősek otthona az országban.

Ezután ő is lemondásra szólította fel, hozzátéve, hogy szerinte ugyan nagyon impresszív dolgokat ért el karrierje alatt a már 1985 óta szenátorként Kentuckyt képviselő McConnell, „de tudni kell, hogy mikor van ideje távozni”.

Egyébként a jelenlegi a legidősebb szenátus az amerikai történelemben. Az átlagéletkor 64 év, ahol a legfiatalabb a demokrata Jon Ossoff, aki még 2021. januárjában szerzett mandátumot Georgiában – ő 36 éves –, míg a legidősebb a régóta egészségügyi problémákkal küszködő, szintén demokrata Dianne Feinstein a maga 90 évével – az 1933-as születésű szenátor 1992 óta képviseli Kaliforniát, és egyébként már korábban bejelentette, hogy jövőre le fog mondani posztjáról.

Rovatok