Index Vakbarát Hírportál

„Átkozott marhaságnak” tartja Emmanuel Macron az elnöki ciklus maximalizálását

2023. szeptember 1., péntek 12:46

Tizenkét órás maratoni tárgyalása közben osztotta meg véleményét a francia elnök. Emmanuel Macron úgy gondolja, semmi értelme nincs az elnöki ciklus maximaizálásának.

Szerdán ült össze a parlamenti pártok vezetőivel Emmanuel Macron francia elnök, ahol a tizenkét órás tárgyalás egyik pontján az elnök arról beszélt, „átkozott marhaság”, hogy Franciaországban az elnöki posztot csak két ciklus erejéig lehet betölteni egy személynek – tudósít róla a Politico.

Macron megjegyzését először a szélsőbaloldali, a 2022-es elnökválasztás első fordulójában harmadik helyet megcsípő Jean-Luc Mélenchon hozta nyilvánosságra, amit végül az AFP hírügynökségnek két másik résztvevő is megerősített.

Mint ismert, Franciaországban az elnököt közvetlenül választják és az ötéves mandátuma után mindössze egyszer választható újra. Macron megbizatása 2027-ben jár le, így az ország történetének legfiatalabb leköszönő elnöke lesz az akkor 49. életévét betöltő politikus.

Macron állítólagos csalódottságáról a parlamenti pártok vezetőivel tartott maratoni, 12 órás tanácskozásán beszélt, miután állítólag a szélsőjobboldali Jordan Bardella felvetette azon ötletét, hogy a kétszer ötéves ciklus helyett Franciaország álljon át egyszeri hétévesre – 

Macron e felvetett javaslatra reagált azzal, hogy „átkozott marhaságnak” nevezte eleve a ciklusmaximalizálást.

Korlátozza a népakaratot

Ez egyébként nem az első eset idén, Macron táborának egy tagja a csalódottságot fejezi ki, amiért a következő, 2027-es választáson már nem indulhat az első választásán még magát technokrata populistaként pozíciónáló politikus. Richard Ferrand volt parlamenti elnök még júniusban beszélt arról, hogy ő a ciklusmaximalizálás ellen van, mivel az véleménye szerint korlátozza a népakarat kifejezését – akkori kijelentését bal- és jobboldalról egyaránt bírálták, azzal vádolva meg Macron politikai közösségét, hogy a köztársaságból az autoriter rendszer felé sodródik.

A francia elnök hivatala, az Élysée-palota nem kommentálta Macron kijelentését.

A parlamenti pártok és az elnök közötti tárgyalásra egyébként azért került sor, mert Macronéknak nincs meg a többsége a francia parlamentben, így a kormány nagyon nehezen tud törvényeket elfogadtatni. A tárgyalással az volt a célja, hogy bizonyos témákban – sajtóhírek szerint az infláció, a gazdaság, az intézményi reformok mellett az ukrajnai háborúról esett szó – konszenzust alakítsanak ki, ezzel segítvén a kormányt.

A francia kormány nehéz helyzetét legutóbb akkor mutattuk be, amikor a töredezett ellenzéki pártok két bizalmatlansági indítványt is benyújtottak Élisabeth Borne miniszterelnökkel szemben.

Rovatok