Index Vakbarát Hírportál

Megelégelte az elektromos rollereket a város, amelyik elsőként tette lehetővé a bérlést Európában

2023. szeptember 1., péntek 16:09 | aznap frissítve

Öt évvel azután, hogy Párizs Európa első városa lett, amely bevezette az elektromos rollerek bérlésének lehetőségét, csütörtök délután megszüntették ezt a lehetőséget. A város 15 ezer rollere közül már az utolsót is eltüntették az utcákról.

Párizs lett az első európai főváros, amely péntektől megszüntette az elektromos rollerek bérlését – írja a The Guardian.

Az öt évig tartott az az időszak, hogy ezeket az elektromos rollereket bárhol el lehetett hagyni, és mobilalkalmazással fel lehetett venni.

A szolgáltatás leginkább a 35 év alattiak és diákok körében volt népszerű, ugyanakkor számos kellemetlenséget is okoztak, mivel az utcákon szanaszét hagyták őket az emberek, valamint az is kérdéses volt, hogy mennyire vannak pozitív hatással a környezetre.

2020-ban város a világ legszigorúbb szabályozását vezette be, korlátozták az üzemeltetők számát, valamint a rollerek sebességét is, de ez nem volt elég.

Áprilisban a párizsi polgármester népszavazást írt ki a rollerekről, és az emberek csaknem 90 százaléka a betiltásra szavazott.

Az elektromos rollerek pótlására a városháza szerint Párizs tömegközlekedése és kibővített kerékpárút-hálózata elegendő lesz. Sok egykori e-roller felhasználótól pedig azt várják, hogy egyszerűen csak sétáljon, használja a tömegközlekedést, vagy vegyen saját rollert. 

Magukat a rollereket más városokban fogják szállítani. A legtöbb Tier gép visszatér Németországba vagy Varsóba, míg a Lime Lille-be, Londonba, Koppenhágába és német városokba. Dottnak el kell küldenie néhányat egészen Tel-Avivig.

Rovatok