Index Vakbarát Hírportál

Sokan kiakadtak, amiért az oroszokat is meghívták a Nobel-gálára

2023. szeptember 1., péntek 20:34

Az ukrajnai háború kitörése óta sem az orosz, sem a belarusz nagykövetek nem kaptak meghívást az eseményre. Most a Nobel-bizottság vezetője bejelentette, rajtuk kívül még Irán is visszatérhet az idei gálára.

Közleményben jelentette be a Nobel-bizottság vezetője, Vidar Helgesen, hogy a szervezet visszavárja az orosz mellett a belarusz, illetve az iráni képviselőket is a Nobel-gálára.

Helgesen a közleményében úgy fogalmaz, hogy „miközben a világ egyre inkább szférákra szakad, ahol csökken a párbeszéd az eltérő nézetek és emberek között”, akkor lépni kell, és hogy e tendenciát ellensúlyozzák, ismét meghívják Oroszországot és Belaruszt is a Nobel-gálára, ahonnan még Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja óta száműzték – számolt be a Sky News.

A háborús agresszor, illetve a háborúban közvetetten szerepet játszó Belarusz mellett Irán nagykövete is meghívást kapott a december 10-én Stockholmban rendezendő gálára.

Most kiszélesítjük a meghívásunkat, hogy ünnepeljük és megértsük a Nobel-díj, a szabad tudomány, szabad kultúra és a szabad, békés társadalmak fontosságát

– érvelt Helgesen.

Ugyanakkor a svédek közül nem mindenki osztja a Nobel-bizottság vezetőjének nézetét,

mivel több svéd politikus is kijelentette, ha az oroszok jönnek, ők távol maradnak a gálától.

Az AP hírügynökség gyűjtése szerint a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson például a TT svéd hírügynökségnek úgy fogalmazott, ha rajta múlna, ő nem hívta volna meg az oroszokat, mivel szerinte szükséges, hogy Oroszországot minden lehetséges módon izolálják – példaként a katonai és gazdasági lehetőséget említette.

A miniszterelnök ugyanakkor arra nem adott egyenes választ, hogy bojkottálná-e a december 10-i gálát, azonban más svéd politikusok már ezt is belebegtették.

Így tett például a svéd ellenzéki párt, a Centrumpárt vezetője, Muharrem Demirok, aki elmondta, hogy amíg Oroszország háborút folytat Ukrajna ellen, addig nem vehet részt egy olyan eseményen, amin az oroszok nagykövete is. A Környezeti Párt – A Zöldek szóvivője, Märta Stenevi is hasonló véleményen van, aki konkrétan úgy fogalmazott,

nincs semmit közösen ünnepelni az orosz nagykövettel.

Míg a svéd munkaügyi miniszter, a Liberális Párt színeiben politizáló Johan Pehrson szerint a Nobel-bizottság döntése „rendkívül megfontolatlan”.

Emellett a bizottság azt is bejelentette, hogy a Svédországban és Norvégiában – előbbiben négy, utóbbiban egy díjat adnak át – tartott eseményekre minden demokratikus úton megválasztott svéd és norvég parlamenti pártot meghívnak, így a szélsőjobboldali Svédországi Demokratákat is, akik eddig nem vettek részt az eseményen, és a párt kritikusai szerint veszélyeztetik a skandináv állam értékeit.

Vezetőjük, Jimmie Akesson azonban rögtön leszögezte, „sajnos túlzottan elfoglalt” azon a napon, így vélhetően nem fog élni a meghívással. Az idei Nobel-díjasokat októberben fogják bejelenteni, a ceremóniát pedig december 10-én tartják.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok