Index Vakbarát Hírportál

Aggasztó helyzetben a magyar identitás egyetlen menstvára Kárpátalján

2023. szeptember 1., péntek 09:07

Folytatódott a kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Középiskola kálváriája, az ott tanító magyar pedagógusok attól tartanak, hogy a döntéshozók a magyar nyelv módszeres, fokozatos eltüntetésére és az oktatás „elukránosítására” törekednek. Dobsa Beáta, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) beregszászi központjának vezetője szomorúnak és aggályosnak tartja a kialakult helyzetet.

Amint arról januárban az Index is beszámolt, egy friss rendeletre hivatkozva eltávolította a magyar zászlókat több közintézményről az ukrán rendőrség, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója pedig indoklás nélkül, egyik napról a másikra kapta kézhez a menesztését.

Az elbocsátást követően a magyar oktatási intézmény pedagógusai azt kérték Andrij Balogától, Munkács polgármesterétől, hogy helyezze vissza Schinket igazgatói posztjára. Az intézmény aztán augusztus 15-én arról számolt be közösségi oldalán, hogy az iskola élére Pauk Mariját nevezték ki.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége hangosan tiltakozott amiatt, hogy sem a magyar közösséghez, sem az iskolához nem kötődő igazgatót nevezett ki a Munkácsi Városi Tanács.

Lapunk megkereste az iskola egyik tanárát, Molnár Krisztiánt, aki elmondta, sokkhatásként érte a tanárokat, mikor egyik pillanatról a másikra leváltották az igazgatót – főleg annak fényében, hogy teljesen érthetetlen volt számukra a váltás mögötti motiváció.  Az ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban Molnár Krisztián akkor azt mondta, nem kizárt, hogy jövőre már ukrán nyelven kell tanítania diákjait.

A II. Rákóczi Ferenc Középiskola csütörtökön újabb bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán. Mint írták, az új igazgató egyértelműen kijelentette, amit eddig csak sejtettek.

Szakszervezeti gyűlésünkön a kinevezett igazgató és helyettese jelezte, rövid távú céljuk az iskola ukránosítása, a magyar idegen nyelvként oktatása, már most szeptembertől ukrán első osztály indítása, a tantárgyak egy részének ukránul oktatása

– olvasható a bejegyzésben.

A poszt szerint a tantestületük határozott tiltakozásával és egységes kiállásával sikerült elérni, egyelőre ne induljon ukrán tannyelvű osztály, és a tanítás nyelve is a magyar maradjon, de az immár tisztán látható, hogy „a városvezetés terve a magyar oktatás mielőbbi megszüntetése iskolánkban”.

Sokat jelent a kárpátaljai magyaroknak az iskola

Eddig azt tapasztaltuk, hogy a háború ellenére Kárpátalja valóban a béke szigete volt, és ezt mindenképpen szeretnénk megőrizni. Éppen ezért tartjuk nagyon-nagyon sajnálatosnak, hogy ilyen jellegű események zajlanak nálunk jelenleg. Annak ellenére, hogy a bírósági határozat is egyértelműen a korábbi, magyar igazgatónak adott igazat – akit többszörösen is leváltottak –, a jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy már az iskolai igazgatóhelyettes személyének kérdését sem a helyi közösséggel vagy az iskola vezetőségével beszélik meg. Ezt rendkívül szomorúnak és aggályosnak tartom!

– nyilatkozta Dobsa Beáta, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) beregszászi központjának vezetője a Mandinernek.

Hozzátette, bízik benne, hogy a józan ész felülkerekedik, és Munkács gimnáziumában is megfelelő döntések születnek a felső vezetés tagjait illetően, ahhoz igazodva, amit a bírósági határozat is egyértelműen kimondott. 

„A II. Rákóczi Ferenc Középiskola ügye azért is kiemelten fontos a kárpátaljai magyarok számára, mert ez az egyetlen teljesen magyar nyelvű gimnázium. S mivel nincs több, így ez az iskola a magyar oktatás és identitás egyetlen menstvára a városban” – tette hozzá.

Dobsa Beáta úgy látja, a középiskola körül történtek nincsenek összefüggésben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kárpátaljai látogatásával. „Ez a folyamat nem az ukrán elnök látogatása óta zajlik, ezek a jogfosztások már jóval korábban elkezdődtek. A magyar igazgatót már hónapokkal ezelőtt leváltották, majd visszahelyezték, azután újra leváltották. Tehát én nem hoznám összefüggésbe ezt a két dolgot” – mondja a vezető.

Rovatok