Index Vakbarát Hírportál

Borzalmas statisztikát közölt Ukrajna az újabb orosz háborús bűnökről

2023. szeptember 1., péntek 15:27

Ukrajna több mint 3000 büntetőeljárást indított az országban gyermekek ellen elkövetett súlyos bűncselekmények miatt, melyekkel az oroszokat vádolják.

Csütörtökön ukrán ügyészek közölték, hogy Ukrajna több ezer büntetőeljárást indított gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények miatt – írja a CNN. A bűncselekmények elkövetésével az oroszokat vádolják.

A vádak között szerepel gyilkosság, csonkítás, erőszakos kitelepítés, szexuális erőszak és emberrablás is – mondta Julija Usenko, az ukrán főügyészség gyermekérdekek védelmével és az erőszak elleni küzdelemmel foglalkozó osztályának vezetője.

Usenko elmondta, hogy az előzetes nyomozó szervek és az ügyészek több mint 3200 büntetőeljárásban dokumentálták az ilyen bűncselekményeket.

Amióta Oroszország tavaly februárban megkezdte teljes körű invázióját Ukrajnában, az ukrán hatóságok, jogvédő csoportok, nemzetközi szervek és hírügynökségek elsöprő mennyiségű bizonyítékot dokumentáltak állítólagos orosz háborús bűncselekményekről és emberi jogi visszaélésekről.

Oroszország többször is tagadta ezeket a kínzásokkal és emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatos vádakat.

Usenko szerint az ügyészek 75 olyan gyermekről tudnak, akik elszenvedtek ilyen bűncselekményeket. Elmondta, hogy a gyerekeket egy iskola pincéjében tartották fogva a felnőttekkel együtt, a körülményeik és a bánásmódjuk pedig a kínzásnak felelt meg.

Gyermekkínzás eseteit dokumentálták a déli Herszoni és az északkeleti Harkivi területeken is, ahol a gyermekeket megfosztották szabadságuktól és fizikai kínzásnak vetették alá

– mondta Julija Usenko.

Egy négyéves kislánnyal szemben erőszakot is elkövettek

Néhány gyereket azért tartottak fogva, mert az oroszok azt állították, hogy információkat terjesztettek az orosz haditechnikai eszközök és csapatok mozgásáról. 13 esetben gyermekek ellen szexuális erőszakot követtek el, a legfiatalabb közülük egy 4 éves kislány volt.

A gyermekek állítólagos kínzásáról szóló jelentések azután kerültek napvilágra, hogy egyes ukrán területeket visszafoglaltak a megszálló orosz erők elől.

Oroszország egyelőre nem kommentálta Usenko állításait.

Az ukrajnai gyerekekkel való oroszországi bánásmód már régóta nemzetközi vizsgálat tárgyát képezi. Márciusban a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova orosz tisztviselő ellen egy állítólagos terv miatt, amelynek célja az ukrán gyermekek Oroszországba való deportálása volt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának múlt heti tájékoztatója a háborúnak az ukrajnai gyermekekre gyakorolt hatására összpontosított, és a deportálások és a gyermekekkel való bánásmód került a középpontba. A háború kezdete óta legalább 545 gyermek halt meg és közel 17 000 megsebesült, bár a tényleges számok valószínűleg sokkal magasabbak.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok