Index Vakbarát Hírportál

Volodimir Zelenszkij váratlanul bejelentette a védelmi minisztere leváltását

2023. szeptember 3., vasárnap 21:27

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy elbocsátja Olekszij Reznyikov védelmi minisztert, a helyére pedig az Állami Vagyonkezelő Alap vezetőjét, Rusztem Umjerovot nevezi ki.

Volodimir Zelenszkij vasárnap este videóüzenetben jelentette be a döntését. 

Ezen a héten a parlamentnek személyi döntést kell hoznia. Ezt szeretném most felvázolni. Úgy döntöttem, hogy leváltom Ukrajna védelmi miniszterét

– fogalmazott az ukrán elnök.

Az Ukrajinszka Pravda arról ír, Olekszij Reznyikov a háborúban több mint 550 napig volt országa védelmi minisztere. Zelenszkij szerint a minisztériumnak új megközelítési módokra, valamint a katonasággal és a társadalom egészével való együttműködés más formáira van szüksége.

Rusztem Umjerovnak kell most a minisztérium élére állnia. Az ukrán Verhovna Rada jól ismeri ezt az embert, nem kell bemutatni senkinek. Arra számítok, hogy a parlament támogatja a jelöltemet. Az ősz a megerősödés ideje

– tette hozzá Zelenszkij.

Volodimir Zelenszkij egyszer már le akarta váltani a védelmi minisztert

Reznyikov 2021 novembere óta tölti be a védelmi miniszteri tisztséget, miután korábban más kormányzati tisztségeket is betöltött – volt például miniszterelnök-helyettes is – írja a The Guardian. A lap szerint a döntés az ukrajnai korrupció elleni fellépés közepette született. 

Ukrajna tavaly lett hivatalosan EU-tagjelölt állam, de Brüsszel egyértelművé tette, hogy Kijevnek fokoznia kell a korrupció elleni küzdelmet, ha teljes jogú taggá akar válni.

Az év elején szó volt már róla, hogy Zelenszkij menesztené Reznyikovot. Akkor arról szóltak a hírek, hogy az ukrán katonai hírszerző szolgálat vezetője, Kirilo Budanov veheti át a helyét. Utólag azonban kiderült, hogy a kinevezésnek még törvényi akadályai is vannak, ugyanis katona nem kerülhet a védelmi minisztérium élére. Az ukrán elnök végül meggondolta magát, ezért Reznyikov maradt a védelmi miniszter.

Reznyikov az után keveredett botrányba, hogy kiderült, az általa vezetett minisztérium túlárazva vásárolt élelmiszereket az ukrán hadseregnek. Emiatt személycseréket hajtottak végre a védelmi tárcánál: Vjacseszlav Sapalov miniszterhelyettes maga nyújtotta be lemondását, Bohdan Hmelnickijt, a tárca beszerzési igazgatóját pedig menesztették.

Az Index vasárnap is figyelemmel követte a háború legfontosabb eseményeit. Percről percre frissülő cikkünket ide kattintva olvashatja.

Rovatok