Index Vakbarát Hírportál

Visszavásárolná Magyarországnak Kárpátalját a börzsönyi aranybányász

2023. szeptember 3., vasárnap 06:13

Varga István, a Hun-Bá­nyászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. tulajdonosa elárulta, hogy mit tenne azzal a rengeteg pénzzel, amit állítólag a Börzsöny bányászati kitermelésével kereshetne. Nemzeti érzelműként Kárpátalját venné meg az álmodozó vállalkozó.

Varga István már évekkel ezelőtt is azt állította, hogy mintegy 3000 tonna aranyat és 3000 tonna ezüstöt rejthet a Börzsöny. A vállalkozó akkor egy három svájci bányászati egyetem által hét műhold segítségével végzett georadar-kutatásra hivatkozott, bár az egyetemek konkrét nevét nem közölte.

A most 77 éves vállalkozó úgy véli, ha a termelés megindul, 500 milliárd euró értékű aranyat nyerhet ki a földből, amiből a magyar államadósság mellett a megyényi terület vételárát is lazán kifizethetné.

A férfi most bízik benne, hogy két éven belül már beindulhatnak a munkálatok, jórészt emberi erő igénybevétele nélkül.

Azzal semmit nem érnék, ha a két autóm mellé vásárolnék egy harmadikat, és nagyobb házra sem vágyom. Én már minden jót megéltem az életben, szeretnék ezért a szent magyar hazám javára is minél többet tenni. A kitermelést robotok fogják végezni, tehát már nem a hagyományos bányászati módszereket használjuk. Már tartanak is a tárgyalások egy japán céggel a gépek legyártásáról. Ugyancsak a föld alatt építünk egy feldolgozóüzemet

– fogalmazott a Borsnak.

A vállalkozó valami maradandót szeretne létrehozni. Kiváló lehetőségnek tartja erre, hogy a bánya hasznából megvegye az ukrán államtól Kárpátalját, ugyanis nemzeti érzelműnek tartja magát.

A megyényi területtel egyrészt nagyobb lenne az országunk, másrészt legalább részben érvényesülne egyfajta történelmi igazságszolgáltatás, ráadásul békés eszközökkel

– érvelt Varga István.

Rovatok