Index Vakbarát Hírportál

Sokkoló számok a háborúról: 150 ezer ukrán soha többet nem fog járni

2023. szeptember 3., vasárnap 19:24

Ukrajna a következő 15 évben nem lesz NATO-tag – mondta Resperger István. Az alezredes egy előadáson beszámolt az orosz–ukrán háború jelenlegi állásáról. Többek között arról beszélt, hogy mindkét oldalon több százezer halott, illetve sebesült van, az ukrán sebesültek közül 150 ezer soha többet nem fog járni.

„Ukrajna az elkövetkező 15 évben nem lesz a NATO tagja, erre a fejemet teszem” – jelentette ki a ma7.sk videója szerint a felvidéki Füleken tartott előadásában Resperger István ezredes.

A mandiner.hu beszámolója szerint Resperger a híres norvég Kjerag-sziklával jellemezte a háborúban álló országot, miszerint a Kelet nem tudja elengedni, a Nyugat nem tudja befogadni.

Jelenleg Ukrajna csődhelyzetben van: 17 millió ember elhagyta az országot, vagy az országon belül ment el másik helyre, már a hiteleket sem tudják törleszteni, a Nyugatnak körülbelül 180 milliárd dollárjába van az, hogy Ukrajna létezik és harcol

– jellemezte a helyzetet az ezredes.

Resperger arról is beszélt, hogy az egyre fokozódó orosz támadások hatására még a saját, Ukrajna területein élő kisebbsége is elfordult Oroszországtól.

150 ezer ukrán soha többet nem fog járni

Az ezredes a háború jelenlegi állásáról is képet adott. „Van egy 1000 kilométeres vonal, ebben közel 300-300 ezer harcos feszül egymásnak. Két nagyobb csoportosítás van: van az ukránoknak körülbelül 10 dandárja, amivel szeretnének áttörni ezen a három-négy lépcsős orosz védelmi rendszeren. Az oroszok egy kisebb haderőt vontak össze az északi területen Kupjanszk irányába, ez egy tehermentesítő támadás” – elemezte a helyzetet.

Jelen pillanatban a legóvatosabb becslések szerint is 150 ezer halottja van Ukrajnának, 450 ezer a sebesültek száma, amiből 150 ezer soha nem fog járni. Az orosz oldalon szerintem nagyjából 100 ezer halott és 300 ezer sebesült az eddigi mérleg

– tette hozzá.

Az orosz–ukrán háború vasárnapi történéseiről itt tájékozódhat.

Rovatok