Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az ukrán védelmi miniszter

2023. szeptember 4., hétfő 09:59

Nem várta meg az ukrán parlament döntését, és benyújtotta lemondását Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. Helyét Volodimir Zelenszkij javaslata alapján az Állami Vagyonkezelő Alap vezetője, Rusztem Umjerov veheti át.

Mint arról már az Index is beszámolt,  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, eltávolítaná Olekszij Reznyikov védelmi minisztert posztjáról, a helyére pedig az Állami Vagyonkezelő Alap vezetőjét, Rusztem Umjerov kinevezését javasolja.

Az ukrán parlament erről a héten hozott volna döntést, ezt viszont nem várta meg Reznyikov, benyújtotta lemondását – írja az Ukrajinszka Pravda.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök döntése értelmében benyújtottam lemondásomat az ukrán parlamentnek. Készen állok a bejelentésre. Megvédjük országunkat

– írta az X-en (korábban Twitter) Reznyikov.

Reznyikov 2021 novembere óta töltötte be a védelmi miniszteri tisztséget, korábban volt Ukrajna miniszterelnök-helyettese is. Zelenszkij vasárnapi videóbeszédében azt mondta, a minisztériumnak új megközelítési módokra, valamint a katonasággal és a társadalom egészével való együttműködés más formáira van szüksége.

A nemzetközi sajtó hangsúlyozta, hogy a döntés az ukrajnai korrupció elleni fellépés közepette született. Ukrajna tavaly lett hivatalosan EU-tagjelölt állam, de Brüsszel egyértelművé tette, hogy Kijevnek fokoznia kell a korrupció elleni küzdelmet, ha teljes jogú taggá akar válni.

Mit lehet tudni az utódjáról?

A 41 éves Rusztem Umjerov az ellenzéki Holosz párt tagja, és 2022 szeptembere óta vezeti az ukrán Állami Vagyonkezelő Alapot.

Jelentős szerepet játszott különböző humanitárius erőfeszítésekben, többek között a hadifoglyok, politikai foglyok, gyermekek és civilek cseréjében, valamint a civilek evakuálásában a megszállt területekről.

Umjerov az ENSZ által támogatott, Oroszországgal folytatott gabonamegállapodások tárgyalásain kulcsfontosságú tagja volt az ukrán delegációnak.

Rovatok