Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk a nagy menzakörképet, hol ingyenes az iskolai étkezés az EU-ban

2023. szeptember 4., hétfő 15:27

Öt uniós ország legalább bizonyos korosztályok számára általános ingyenes iskolai étkezést biztosít. Mások többnyire azoknak a diákoknak biztosítanak étkezést, akiknek a családja jövedelemhez kötött juttatásban részesül.

A héten sok európai gyermek kezdte meg az új tanévet, de néhányuk éhesen tér vissza az osztályterembe.

2022-ben az uniós tagállamokban a gyermekek egynegyedét fenyegette a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés veszélye. 

Az ingyenes vagy államilag támogatott iskolai étkeztetés segíthet abban, hogy a gyerekek jóllakjanak, és a fejlődésükhöz szükséges táplálékhoz jussanak akkor is, ha otthon erre nincs lehetőségük. Az iskolai étkeztetés biztosítása azonban az EU-ban jelentős eltéréseket mutat.

A reálbérek a legtöbb európai országban csökkentek, mivel az infláció folyamatosan nőtt. Az alacsony jövedelmű háztartásoknak különösen nehéz megbirkózniuk az ebből eredő megélhetési válsággal.

Ingyenes iskolai étkezés az EU-ban

Egyes országok a lehető legtöbb gyermeknek ingyenesen nyújtott étkeztetést helyezik előtérbe, míg mások csak a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyermekek vagy egyes iskolák számára biztosítják azt. Egyes országokban, ahol az iskolai étkeztetést nem biztosítják széles körben, kísérleti programok is léteznek.

Egy, az Európai Bizottság által finanszírozott kutatás szerint 2021-től az ellátási gyakorlatok négy kategóriába sorolhatók – írja az Euronews.

Egyetemes ingyenes étkezés (legalábbis bizonyos korosztályokban):

Célzott ingyenes étkezés az egész országban:

Az EU tíz tagállama biztosít ingyenes étkezést az alacsony jövedelmű családokban élő gyermekek és más, hátrányos helyzetű gyermekcsoportok, például az állami gondozásban lévő és a menekült gyermekek számára. A jogosultsági feltételek ebben a csoportban eltérőek.

Nem az egész országot lefedő támogatott és/vagy ingyenes étkeztetés:

Egyes országok inkább az iskolákat célozzák meg, mint az egyéneket. Az iskolákat általában a hátrányos helyzetű régiókban választják ki. Az EU-ban tíz olyan tagállam is van, amely támogatott és/vagy ingyenes étkezést biztosít, de nem az egész országra kiterjedően. Ezek Ausztria, Belgium, Bulgária, Görögország, Franciaország, Horvátország, Írország, Olaszország, Lengyelország, Görögország, Horvátország és Románia.

Nincs rendelkezés:

Dánia és Hollandia nem biztosít ingyenes iskolai étkezést. Az ingyenes iskolai étkeztetés 1948-ban kezdődött Finnországban.

Rovatok