Index Vakbarát Hírportál

Kutatás: az amerikaiak szerint Joe Biden túl öreg, hogy elnök legyen, de Trumpra se szavaznának

2023. szeptember 4., hétfő 18:37

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az amerikai szavazók többsége nem tartja alkalmasnak Joe Bident arra, hogy továbbra is ő üljön az Egyesült Államok elnöki székében. A kutatás arra is rávilágít, hogy fő ellenfele, Donald Trump egyre több támogatóval bír, ugyanakkor a legtöbben egyik jelöltre se szavaznának szívesen.

A The Wall Street Journal közvélemény-kutatása szerint az amerikai szavazók 73 százaléka úgy véli, a 80 esztendős Joe Biden amerikai elnök túl öreg ahhoz, hogy ismét elinduljon a 2024-es választásokon.

A lap kiemeli, a válaszadók 43 százaléka vélekedett pozitívan a jelenlegi elnök munkájáról, 57 százalékuk pedig kifejezetten elégedetlen Bidennel.

Hozzátették, habár a felmérés szerint az amerikaiak többsége leváltaná Joe Bident, azonban fő riválisát, Donald Trumpot sem látnák szívesebben az elnöki székben.

A szavazók a változást keresik, azonban a vezető jelöltek közül egyik sem testesíti meg azt, akit keresnek

– mondta Michael Bocian demokrata közvélemény-kutató, aki Tony Fabrizio republikánus közvélemény-kutatóval készítette a felmérést.

A közvélemény kutatók kiemelték, bár a jelöltek között csak három év a korkülönbség, a szavazók mindössze 47 százaléka gondolja úgy, hogy Trump túl idős ahhoz, hogy ismét az Egyesült Államok elnöke legyen.

Mint írták, azok a szavazók, akik Trumpot részesítik előnyben, döntésüket azzal indokolják, hogy szerintük Trumpnak világos jövőképe van, és mentálisan is erősebb ellenfelénél.

A kutatás arra is rávilágít, hogy a szavazók Trumpot kevésbé őszintének és szimpatikusnak értékelték Bidenhez képest, valamint többségük kifogásolja, hogy Trump törvénytelen módon próbálta megakadályozni Biden győzelmét a 2020-as választási vesztesége után. 

A szavazók 48 százaléka szerint Biden szimpatikus ember, míg Trump esetében ez az arány 31 százalék. A válaszadók 45 százaléka őszintének tartja Bident, míg 38 százalék gondolja ugyanezt Trumpról.

Mindezek mellett a szavazók 58 százaléka szerint az Egyesült Államok gazdasága nagymértékben romlott az elmúlt két évben, míg csak 28 százalékuk szerint javult.

Ha ez a verseny a személyiségről és a temperamentumról szól, akkor Bidennek előnye van. Ha ez a verseny a politikáról és a teljesítményről szól, akkor Trump van előnyben

– mondta Fabrizio.

A szavazók ugyanakkor szinte egyenlő arányban oszlottak meg a munkaerőpiac helyzetének megítélésében.

Rovatok