Index Vakbarát Hírportál

Putyin visszatérhet a gabonamegállapodáshoz, de van egy feltétele

2023. szeptember 4., hétfő 16:47

A megbeszélések első része a delegációk tagjainak részvételével zajlott. Ezt követően a két ország vezetői munkaebéd mellett folytatták a kommunikációt, de már szűk körben. A beszélgetés utáni közös sajtótájékoztatón szóba került a gabonaegyezmény is, aminek megkötésére hajlandóságot mutatott ugyan Vlagyimir Putyin, de nagy árat fizethet érte a Nyugat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és török kollégája, Recep Tayyip Erdogan – aki nemrég Budapesten is járt – tárgyalása Szocsiban véget ért. A találkozót követő sajtótájékoztatón az orosz vezető megjegyezte, hogy nagy figyelmet fordítottak az ukrajnai helyzetre és a gabonaüzlet felmondására – közölte a ria.ru.

Putyin a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, Moszkva kivonulása a fekete-tengeri kezdeményezésből nem volt hatással a világpiacra, az árak csökkennek, nincs élelmiszerhiány.

Igen, vannak problémák a méltányos elosztással, de de ennek semmi köze az úgynevezett gabonaüzlethez

– tette hozzá az államfő.

Jöhet egy gabonaalku?

Erdogan viszont megjegyezte, hogy tisztességesnek tartja Oroszország elvárásait a gabonaüzlettel kapcsolatban. Sőt, a török elnök szerint a fekete-tengeri gabonaüzletnek nincs is más hatékony alternatívája – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Putyin ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az orosz fél azonnal feléleszti ezt a megállapodást, amint teljesülnek a hozzáfűzött ígéretek. Állítása szerint Oroszország Törökországgal és Katarral együtt kész gabonát szállítani a legszegényebb országoknak.

Ez azt jelenti, hogy az Orosz Föderáció kész elgondolkodni a gabonaüzlet újraélesztésén, de csak az orosz mezőgazdasági termékek exportjára vonatkozó korlátozások megszüntetése után. 

Ám az orosz államfő szerint Kijev a humanitárius folyosókat a polgári létesítmények elleni „terrortámadásokra” használta fel, míg Oroszország egyértelmű garanciákat adott a hajózás biztonságára.

Ugyanakkor szerinte a Nyugat megtévesztette Moszkvát a gabonaüzlet humanitárius céljaival kapcsolatban, mert „az Ukrajnából exportált 32,8 millió tonnából több mint 70 százalék a gazdag országokhoz került”.    

Néhány héten belül azonban Oroszország megkezdi hat afrikai országba az ingyenes gabonaszállítását. Ennek keretében Oroszország azt is vállalja, hogy feldolgozza a gabonát, és a szállításért sem kell fizetniük az országoknak.

A Gázszállítások

A Török Áramlat és a Kék Áramlat gázvezetékeket, amelyeken keresztül Oroszország gázt szállít Törökországba, folyamatosan támadják, többek között ukrán kikötőkből indított drónokkal – Vlagyimir Putyin állítása szerint.

Oroszország azonban Putyin szerint mindig is megbízható gázszállító volt és lesz. a gázt továbbra is biztosítani fogja Törökország számára, és kész azt harmadik országokba is exportálni.

A török elnök a sajtótájékoztatón az ukrajnai konfliktusról szólva kifejezte készségét, hogy közvetítő szerepet vállaljon a felek között. 

Rovatok